zondag, september 20, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Vereniging Eigen Huis: Stijging woningmarktvertrouwen neemt af
Vereniging Eigen Huis: Stijging woningmarktvertrouwen neemt af

Vereniging Eigen Huis: Stijging woningmarktvertrouwen neemt af

  • Nederland
  • Vereniging Eigen Huis: Stijging woningmarktvertrouwen remt af.
  • Vereniging Eigen Huis
  • http://www.eigenhuis.nl
  • pers@eigenhuis.nl

De stijging van het consumentenvertrouwen op de woningmarkt is in de maand juli bijna tot stilstand gekomen. De Eigen Huis Marktindicator stijgt ten opzichte van juni nog maar met 1 punt naar waarde 69. Toch is dit de zesde stijging op rij. Het sentiment op de woningmarkt is in juli vooral beïnvloed door ongunstige berichten over de economie, de werkgelegenheid en de woningmarkt zelf.

Invloed op het sentiment

Nadat het consumentenvertrouwen op de woningmarkt eind vorig jaar een dieptepunt bereikte (waarde 51), volgde in het eerste kwartaal een lichte stijging (naar waarde 54), gevolgd door een sterke stijging in het tweede kwartaal (naar waarde 68). Ongunstige berichten over de woningmarkt en de economie zetten in juli echter een rem op de stijging van het consumentenvertrouwen. Het Kadaster en het CBS berichtten over een sterke daling in de huizenprijzen en het aantal kooptransacties, over de aanhoudende krimp in de economie en de verdere toename van de werkloosheid. Vooral het sentiment onder potentiële doorstromers op de koopwoningenmarkt wordt door deze berichten negatief beïnvloed. Dit betreft met name oudere huishoudens (ouder dan 45 jaar), paren/gezinnen en eigenaar-bewoners in het algemeen.

Positief

Positief voor potentiële huizenkopers zijn de lage hypotheekrente en de sterk gedaalde huizenprijzen. Woningen zijn daardoor beter betaalbaar. De markt wordt niet langer geplaagd door onzekerheid over de fiscale behandeling van de eigen woning. Minister Blok van Wonen heeft nadrukkelijk aangegeven dat op dat gebied geen verdere maatregelen te verwachten zijn. Kopers weten nu (voorlopig) waar ze aan toe zijn.

Vertrouwensmarkt

De woningmarkt is bij uitstek een vertrouwensmarkt. De koper van een huis moet vertrouwen hebben in zijn werk en inkomen, in de waardeontwikkeling van woningen en in het overheidsbeleid ten aanzien van de eigen woning. Twijfelt hij teveel, dan wordt er niet gekocht. Het is daarom van groot belang dat het vertrouwen in de woningmarkt niet verder wordt geschaad door nieuwe maatregelen van het kabinet. Er bestaat al veel onzekerheid ten aanzien van de ontwikkelingen in de economie en de oplopende werkloosheid.

Onderzoek

De Eigen Huis Marktindicator is gebaseerd op doorlopend, representatief onderzoek onder de Nederlandse bevolking. Hiermee wordt het consumentenvertrouwen specifiek voor de woningmarkt gemeten. Met de laatst gemeten waarde (69) zit de woningmarkt nog steeds in een diep dal. Waarde 100 geldt als neutraalwaarde.
De Eigen Huis Marktindicator komt tot stand met medewerking van onderzoeksbureau Intomart GfK (veldwerk) en onderzoeksinstituut OTB van de TU-Delft (wetenschappelijke begeleiding en rapportage).

Meer informatie over de Eigen Huis Marktindicator is te vinden op: http://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/marktindicator/

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top