woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Maatschappij & Welzijn / Verhoor Schiedamse ‘sodomiet’ kandidaat Stuk van het Jaar
Verhoor Schiedamse ‘sodomiet’ kandidaat Stuk van het Jaar

Verhoor Schiedamse ‘sodomiet’ kandidaat Stuk van het Jaar

  • Nederland
  • De Schiedamse inzending voor de Stuk van het jaar verkiezing is belangrijk voor de geschiedenis van homo's in Nederland. Het is het verhoor van de laatste in Schiedam ter dood veroordeelde.
  • wk43_1
  • Gemeentearchief Schiedam
  • http://www.schiedam.nl/Gemeentearchief.html
  • archief@schiedam.nl
  • Noot voor de redactie: Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Jan van Kampenhout, communicatiemedewerker of Gemeentearchivaris Laurens Priester van het Gemeentearchief Schiedam via telefoonnr. 010-219 1919 of e-post archief@schiedam.nl

Verhoor Schiedamse ‘sodomiet’ kandidaat Stuk van het Jaar

Verdienen homo’s gelijke rechten? De buitengewone synode van de Rooms-katholieke kerk is er nog niet klaar voor, en in verschillende buitenlanden kunnen homo’s nog steeds niet uit de kast komen. In Nederland hebben homoseksuelen minder lang dezelfde rechten dan u misschien zou verwachten. De inzending van het Gemeentearchief Schiedam voor de landelijke verkiezing voor (archief)Stuk van het Jaar laat dit zien.

De Schiedamse inzending is de getuigenis van Jilles Bruggeman, de laatste in Schiedam ter dood veroordeelde. Hij kreeg de doodstraf, omdat hij had bekend vanaf zijn vijftiende ‘de afschuwelijke zonde van sodomie’ te hebben bedreven. Dit had niet bekend hoeven worden als hij niet gechanteerd werd, waarna de chantagebrieven ook nog eens in handen kwamen van de schout (de officier van justitie).

In de verhoren getuigt hij in detail van zijn ‘overtredingen’. Vanwege de schokkende inhoud bewaarde men de stukken in een aparte proceszak. Zijn bekentenis betekende niet dat hij een straf ontliep; de schout eiste de doodstraf en dit vonnis werd voltrokken op woensdag 9 maart 1803. De beul sloeg Jilles, die was vastgebonden aan de galg, net zolang met een zweep  tot hij bezweek. De getuigenis is niet alleen belangrijk voor de geschiedenis van Schiedam, maar ook voor die van homoseksuelen in Nederland.

Archiefbewaarplaatsen zoals het Gemeentearchief Schiedam zijn een schatkamer voor historisch onderzoek. De online verkiezing voor Stuk van het Jaar toont dit aan tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. Via de webstek www.stukvanhetjaar.nl is er een online verkiezing waarop archieven hun mooiste of interessantste stuk presenteren. Stemmen kan tot 29 oktober, wanneer ook de winnaar bekend gemaakt wordt. Het landelijk thema dit jaar is ‘Vriend en Vijand’. Het archiefstuk dat het Gemeentearchief Schiedam instuurt, sluit hier mooi bij aan.

Fotobijschrift:

De getuigenis van Jilles Bruggeman is de Schiedamse inzending voor Stuk van het Jaar. (foto: Gemeentearchief Schiedam)

Over ArchiefSchiedam

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top