vrijdag, december 3, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Verkiezingen voor het Europees Parlement
Verkiezingen voor het Europees Parlement

Verkiezingen voor het Europees Parlement

  • Europa
  • Doordat de politieke partijen de Commissievoorzitter mogen kiezen en er discussiebijeenkomsten in heel Europa worden gehouden, krijgt de burger meer inspraak in de koers van de EU.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/eu_explained/140401_nl.htm

Tussen 22 en 25 mei wordt er in de hele EU gestemd voor een nieuw Europees Parlement, dat de komende vijf jaar de kiezers moet gaan vertegenwoordigen. Voor het eerst kunnen de politieke partijen in het Parlement hun kandidaten voor het voorzitterschap van de Commissie naar voren schuiven.

Wie mag Barroso opvolgen?

Volgens het Verdrag van Lissabon moeten de regeringen van de EU-landen nu rekening houden met de uitslag van de Europese verkiezingen wanneer zij een nieuwe Commissievoorzitter voordragen. Uiteindelijk wordt de voorzitter door het Europees Parlement gekozen.

Dit verhoogt niet alleen de democratische legitimiteit van de Europese instellingen, maar geeft de burger ook meer invloed op het EU-beleid voor de toekomst.

In de aanloop naar de verkiezingen zijn kandidaten nu al op zoek naar steun voor hun kandidatuur, net zoals bij nationale verkiezingen. Hopelijk zorgt dit ervoor dat mensen beter geïnformeerd worden over EU-zaken en meer betrokken raken bij de politieke besluitvorming.

De mensen een stem geven

In de laatste 18 maanden heeft de Commissie in heel Europa al meer dan 50 burgerdialogen georganiseerd. Die moeten het vertrouwen in de Europese en nationale instellingen herstellen, mensen duidelijk maken wat de EU doet en hen ervan overtuigen dat ook hun stem telt.

Meer dan 16.000 mensen hebben aan deze dialogen meegedaan en nog eens 105.000 hebben ze online gevolgd. Ook Europese, nationale en lokale politici hebben aan deze discussies meegedaan. De reacties van het publiek helpen de Commissie de hervorming van de EU gestalte te geven.

Volgende stappen

Als antwoord op vragen en suggesties van deelnemers aan de burgerdialogen heeft de Commissie haar tweede Verslag over het EU-burgerschap uitgebracht. Daarin presenteert zij twaalf concrete maatregelen die inspelen op wensen van de bevolking, zoals minder belemmeringen voor werknemers en studenten, en minder bureaucratische rompslomp.

Sommige problemen zijn nog niet opgelost, zoals de wens van de Commissie om in heel Europa op dezelfde dag te stemmen en om de politieke partijen op het stembiljet te laten aangeven bij welke Europese fractie zij horen. Voor dit laatste moet in sommige EU-landen de kieswet worden aangepast omdat er geen namen en logo’s van Europese politieke fracties mogen worden vermeld.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top