vrijdag, december 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Verslechterde marktomstandigheden beïnvloeden Essent
Verslechterde marktomstandigheden beïnvloeden Essent

Verslechterde marktomstandigheden beïnvloeden Essent

  • Nederland
  • Essent heeft in de eerste helft van 2013 een operationeel resultaat geboekt van 272 miljoen euro (2012: 151 miljoen euro). Essent zette haar strategie in het commerciële segment verder door wat onder andere resulteerde in een toename van 236.000 nieuwe klanten.
  • Essent N.V.
  • http://www.essent.nl
  • mediarelaties@essent.nl

Verslechterde marktomstandigheden voor elektriciteitsproductie, waaronder de impact van de Energiewende en invoering van kolenbelasting hebben ertoe geleid dat een eenmalige afboeking van 800 miljoen euro is gedaan op het productiepark in Nederland.

Erwin van Laethem, CEO Essent: “Het zijn lastige tijden voor de energiesector, en dat is vooral merkbaar binnen ons productiepark. Het heeft geleid tot een nieuwe afboeking en verdere kostenbesparing voor het productiepark. In het commerciële segment zijn we succesvol: klanttevredenheid en klantaantallen zijn opnieuw gegroeid, en verkoopvolumes zijn gestegen door het koude weer, waardoor we de impact op het productiepark deels weten te compenseren.” Vanwege de huidige omstandigheden, startten ook verbeterinitiatieven, waarbij onder andere gekeken wordt naar Essent als werkgever in een veranderende markt.

In de eerste helft van dit jaar zette Essent haar commerciële strategie verder door en speelde in op de behoefte van klanten die meer en meer zelf willen bepalen hoe ze met energiebesparing en -verbruik omgaan. Met innovatieve producten en dienstverlening bouwde Essent haar langjarige relatie met klanten verder uit en verhoogde de klanttevredenheid. De omzet van Essent steeg naar 3,8 miljard euro (2012: 3,1 miljard euro). De omzet en het operationeel resultaat van energieproductie in Nederland zijn geconsolideerd in de resultaten van RWE Generation.

Maatregelen Productie

Essent heeft te maken met uitdagende economische omstandigheden voor haar productiepark, waarmee ze een bijdrage levert aan het beschikbaar en betaalbaar houden van de energievoorziening in Nederland. Gelet op de huidige omstandigheden is Essent voornemens om de recent geopende gasgestookte centrale Moerdijk II (430 MW) eind dit jaar te mottenballen (tijdelijk uit gebruik). Ook zullen op termijn enkele middelgrote eenheden worden stilgezet.

Het SER-akkoord is van groot belang voor de energiesector, omdat het een stabiel politiek kader biedt en langjarige duidelijkheid moet geven voor energiebedrijven. Als het SER-akkoord, zoals het nu op hoofdlijnen is opgesteld, definitief wordt, zullen kolencentrales uit de jaren ’80 worden gesloten. Het betekent dat Amer 8 (610 MW) op 1 januari 2016 uit bedrijf wordt genomen. Over het mottenballen van Moerdijk II en de sluiting van Amer 8 is Essent in overleg met de Ondernemingsraad.

Commerciële activiteiten

Essent is marktleider met de ambitie om het meest klantvriendelijke bedrijf in Nederland te zijn. Met haar producten en dienstverlening voegt Essent waarde toe aan haar klanten en helpt hen om de energierekening te verlagen. Dat steeds meer klanten behoefte hebben aan simpel en eenvoudig inzicht in energieverbruik en -kosten wordt onderstreept door de toename van 236.000 klanten ten op zichte van een jaar geleden. Essent constateert dat er belangstelling is bij klanten in het afsluiten van meerjarige energiecontracten.

Beste website in de energiebranche

De website Essent.nl is door internetonderzoeksbureau WUA uitgeroepen tot beste site in de energiebranche. Het bureau beoordeelde Essent.nl op tien thema’s, zoals vindbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid. De scores op al deze thema’s resulteerden in het rapportcijfer 7, waarmee Essent de concurrentie achter zich liet.

Nieuwe innovatie producten: E-Inzicht, ‘Essent Vooraf’ en ‘Zeker Dalen’

Essent lanceerde nieuwe producten, zoals ‘Essent Vooraf’ in België en ‘Zeker Dalen’ in Nederland. Met ‘Zeker Dalen’ krijgen klanten in drie oplopende jaren een toenemende korting op elektriciteit, gecombineerd met een vaste prijs voor gas in dezelfde periode. In België werd ‘Essent Vooraf’ geïntroduceerd, waarbij klanten op voorhand hun energieverbruik voor een heel jaar betalen en geen tussentijdse voorschotbedrag meer ontvangen. Ook werd een nieuw Smart Energy product geleverd; E-inzicht. Hiermee kunnen klanten achterhalen welk apparaat in huis hoeveel elektriciteit verbruikt. Daarnaast geeft het advies over zuiniger alternatieven.

Samenwerking MKB Nederland

Essent is samen met MKB Nederland een project gestart om ondernemers te helpen bij het besparen van energie. Onder de noemer MKB Green Deal (een stimuleringsproject van het Ministerie van Economische Zaken) biedt Essent ondernemers bespaarmogelijkheden aan, zoals raamisolatie en TL-bespaaradapters.

Essent op schema met SEPA-betaling

Essent is bijna gereed met de aanpassing van betalingsprocessen, zodat ze voldoen aan de SEPA-eisen (single euro payment area), zoals die per 1 februari 2014 gaan gelden voor betalingsverkeer in Europa. Essent is een van de eerste (energie)bedrijven die aan deze SEPA-eisen voldoet.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top