zaterdag, oktober 23, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Vicepremier Kris Peeters waardeert plan dat einde kan maken aan vluchtelingencrisis
Vicepremier Kris Peeters waardeert plan dat einde kan maken aan vluchtelingencrisis

Vicepremier Kris Peeters waardeert plan dat einde kan maken aan vluchtelingencrisis

  • Europa
  • Olli Salvatore, auteur van het boek 'De Redding van Europa' informeert sedert 1 september jongstleden politici in binnen- en buitenland over een zelfbedacht plan dat een einde zou kunnen stellen aan de vluchtelingencrisis. Belgisch vice-premier Kris Peeters liet meteen weten het plan in overweging te nemen.
  • Olli Salvatore
  • http://www.bravenewbooks.nl/salvatore
  • salvatore@skynet.be

Peeters antwoordde de auteur dat hij zijn bericht met grote aandacht had gelezen en zijn ideeën ‘zeer waardevol’ vond. Tevens liet hij weten dat hij zijn medewerkers opdracht had gegeven het plan te bestuderen. Salvatore informeerde eveneens onder meer Angela Merkel, David Cameron, François Hollande en EU-president Juncker en vroeg hen om een mening. Hij hoopt dat zijn plan ter tafel komt bij de volgende spoedvergadering van EU leiders over deze kwestie die in Europa voor grote onrust en onenigheid zorgt. De inhoud van het plan laat zich als volgt lezen: Installeer een Duitse ambassade aan de Turkse zijde van de Syrische grens, een ambassade die deel uitmaakt van een enorm stuk land dat omheind is en plaats biedt aan tenten en barakken waar honderdduizenden vluchtelingen langere tijd verblijf kunnen houden. Van zodra de vluchtelingen het terrein betreden vallen ze onder Duits toezicht en kunnen ze asiel aanvragen, zonder zich zelf in Duitsland te bevinden. De lust om verder te reizen en een gevaarlijke overtocht te maken overzee zal hen worden ontnomen vermits ze zich veilig zullen voelen zolang ze een onderkomen vinden op het gebied behorende tot de ambassade.

De asielaanvraag kan gedurende jaren in behandeling worden genomen, zolang de oorlog in de regio voortduurt. Europa intussen zorgt ervoor, in samenwerking met Ngo’s, dat de vluchtelingen voorzien worden van alle basisbehoeften zoals voedsel en medische assistentie en onderwijs voor de kinderen. Natuurlijk hoeven we niet onnodig tijd te verspillen met de bouw van een nieuw luxueus ambassadegebouw: in overleg met de Turkse overheid kiezen we voor een solide, beschikbaar gebouw dat leeg staat en per direct de status van ambassade krijgt opgeplakt. Het gebouw bevindt zich, zoals gezegd, op een immens leegstaand terrein van enkele tientallen vierkante kilometers qua oppervlakte, voldoende groot dus om de toestroom van zoveel vluchtelingen op te vangen.

Het ter plaatse houden van al die ontheemden is ook nuttig om ze achteraf weer gemakkelijk naar hun plaats van herkomst te laten terugkeren, van zodra de oorlog tot een einde is gekomen. Intussen stellen ze zich tevreden met de wetenschap dat hun asielaanvraag voor Duitsland in behandeling is genomen.

Dezelfde methode kunnen we toepassen in dat andere vertrekpunt van duizenden vluchtelingen, Libië, waar ze massaal vertrekken in de hoop ook Frankrijk en Engeland te bereiken. Als we aan de Libische kust op dezelfde manier een Franse en Engelse ambassade openen, deel uitmakende van even grote terreinen als geschetst hierboven, kunnen we ook deze mensen een gevoel van bescherming geven en hen doen besluiten daar te blijven, in afwachting van betere tijden en de afloop van hun asielaanvraag. Intussen blijven ze immuniteit genieten zolang ze het terrein niet verlaten.

Waarom ik denk dat landen als Turkije en Libië bereid zullen worden gevonden om gedurende langere tijd (drie jaar bijvoorbeeld) grote stukken land af te staan aan buitenlandse ambassades? Omdat ze voor hun bereidwillige medewerking natuurlijk iets in ruil zullen verwachten. Turkije bijvoorbeeld wacht al decennia lang om als volwaardig lid te worden opgenomen in de Europese Unie. Als ze instemmen met het plan kunnen de opgelegde voorwaarden daarvoor in de nabije toekomst worden versoepeld bijvoorbeeld. De Libische overheid anderzijds heeft af te rekenen met verzetshaarden van opstandelingen gelinkt aan Al Qaeda en IS. Als zij instemmen met het plan dan kan Europa op haar beurt eventueel besluiten om extra militaire en logistieke hulp te sturen ter ondersteuning van het zwakke regime.

Anderzijds, waarom zou Europa zelf haast moeten maken om dit plan goed te keuren? De niet aflatende immigratie zorgt voor maatschappelijke spanningen en oprispingen van extreemrechts die voor gevaarlijke tendensen zorgen. Daarenboven worden Europese politici door de publieke opinie meer en meer medeverantwoordelijk gehouden voor de dood van duizenden bootvluchtelingen en verstekelingen omdat ze er maar niet in slagen dit nijpende probleem het hoofd te bieden.

OLLI SALVATORE, bedenker van het plan en auteur van het boek ‘De Redding van Europa’

Over Olli Bronselaer

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top