donderdag, oktober 29, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Vierde industriële revolutie is bezig in Brabant
Vierde industriële revolutie is bezig in Brabant

Vierde industriële revolutie is bezig in Brabant

  • Nederland
  • De vierde industriële revolutie is in volle gang. Het slim benutten van technologische toepassingen om de productiviteit te vergroten, is een thema dat enorm leeft in het bedrijfsleven. Dat blijkt wel uit de belangstelling voor de bijeenkomst Smart Industry, the Next Step. Ruim honderdvijftig bedrijven en kennisinstellingen) uit Zuid-Nederland kwamen dinsdagmiddag 10 februari naar Conference Centre The Strip op de High Tech Campus in Eindhoven om te ontdekken hoe Smart Industry hen naar een hoger plan kan tillen.
  • Brainport Development
  • http://www.brainportdevelopment.nl
  • redactie@brainportdevelopment.nl

Smart Industry is een nieuwe productiewijze om de leidende positie van de Nederlandse industrie in de wereld vast te houden. Door intensief gebruik te maken van internet en ICT in combinatie met draadloze verbindingen, robots, sensortechnologie, big data en dergelijke ontstaan nieuwe business kansen. Ook voor Zuid-Nederland liggen er grote mogelijkheden op het raakvlak tussen industrie en ‘intelligence’. Zo is de Brabantse hightechindustrie immers van wereldklasse en van groot belang voor de economie en werkgelegenheid van de regio.

Tijdens de bijeenkomst in Eindhoven is gekeken naar vervolgacties die bedrijven kunnen oppakken en is dieper ingegaan op de zogenoemde fieldlabs die in Brabant worden opgezet. Dit zijn praktijkomgevingen waarin Smart Industry-concepten worden ontwikkeld, getest en toegepast. Innovatieve bedrijven en instellingen uit Zuid-Nederland nemen deel in vijf van de tien fieldlabs die momenteel in Nederland worden opgestart. Deze vijf kunnen dienen als icoon van de innovatie in de regio, een sneeuwbal zijn voor de economische ontwikke­ling en de internationale aantrekkingskracht vergroten op studenten en werknemers ‘van buiten’.

Natuurlijk maken niet alle ondernemingen een innovatieve groei in hetzelfde tempo. Daarom ging de aandacht ook uit naar voorlichting aan bedrijven die willen aanhaken bij Smart Industry en waren er sessies voor bedrijven die al een duidelijk beeld hebben en snel aan de slag willen met de Fieldlabs. Het gaat daarbij om de volgende toepassingen:

A) Campione: 100% voorspelbaar onderhoud in de procesindustrie
B) Multimaterial 3D printen van polymeren
C) De digitale fabriek: Smart networked high-tech supply chain
D) Flexible Manufacturing
E) Designing Ultra Personalised Products and Services (UPPS)

Ondernemers die nog niet de mogelijkheden van Smart Industry kennen, kregen via de sessies van de Kamer van Koophandel inzicht in wat Smart Industry voor het eigen bedrijf kan betekenen. Hiertoe was men eerst geïnspireerd door twee ondernemers die hier al grote stappen hebben gezet.

Eén van de sprekers op de bijeenkomst was Guido van Gageldonk van Unit040, een vernieuwend visualisatiebedrijf uit Eindhoven. “Ik zie redelijk veel bedrijven die dezelfde problematiek hebben, waarbij samenwerking binnen Smart Industrie een oplossing kan bieden.”

Noord-Brabant loopt voorop als het gaat om een betere koppeling tussen scholing en arbeidsmarkt. De fieldlabs worden dan ook gezien als een mooie kans voor opleidingsinstituten, werkgevers en werknemers om een volgende stap te zetten naar de arbeidsmarkt en het onderwijs van de toekomst.

Carl van der Putten van SLEM: “Vandaag vielen voor mij de kwartjes op z’n plaats. Wij van SLEM hebben vandaag aansluiting gevonden bij UPPS, het fieldlab over Ultra Personalised Product and Services. Hiermee kunnen we straks in Waalwijk 3D geprinte schoenen geproduceerd worden.”

De bijeenkomst op de High Tech Campus is er een uit een reeks rondom Smart Industry die is opgezet door de Provincie Noord Brabant, BOM, Brainport Development, Brainport Industries, TNO en Kamer van Koophandel.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top