vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Vincent van Gogh: De kunst van het woord. Zijn mooiste brieven
Vincent van Gogh: De kunst van het woord. Zijn mooiste brieven

Vincent van Gogh: De kunst van het woord. Zijn mooiste brieven

  • Nederland
  • De ultieme selectie uit de complete correspondentie van Vincent van Gogh is nu beschikbaar voor een groot publiek. Vincent van Gogh was behalve een baanbrekend kunstenaar ook een begenadigd schrijver. De honderden brieven die hij aan zijn broer Theo en aan kunstenaarsvrienden als Paul Gauguin en Emile Bernard schreef, zijn een doorlopend commentaar op zijn leven en kunstenaarschap. Tegelijkertijd hielp het schrijven hem zijn gedachten te ontwikkelen: schrijven als vorm van denken - over kunst, over leven, over schildertechniek en artistieke ambities. Over voortdurende strijd en gering succes; over vertwijfeling en ziekte. Zonder overdrijving kunnen Van Goghs brieven de meest aangrijpende kunstenaarscorrespondentie uit de wereldliteratuur worden genoemd.
  • Van Gogh Museum
  • http://www.vangoghmuseum.nl
  • info@vangoghmuseum.nl
  • http://www.vangoghmuseum.nl/vgm/index.jsp?page=352952&lang=nl

Leo Jansen, Hans Luijten en Nienke Bakker die als redacteur, werkzaam voor het Van Gogh Museum en Huygens Instituut, verantwoordelijk waren voor de succesvolle en gelauwerde 6-delige uitgave van alle brieven van Vincent van Gogh in 2009, hebben deze ultieme selectie van de 265 mooiste brieven samengesteld.

Het observatievermogen van Van Gogh en zijn scherpe analyses van mensen en omstandigheden gaan gepaard met een sterk taalgevoel en trefzekere formuleringen. Er is wel beweerd dat hij schrijver had kunnen zijn als hij geen kunstenaar geworden was. Zijn proza is zonder effectbejag, direct uit het hart, en daardoor meeslepend. Maar elke brief bevat een argument, een pointe, een doel; vrijblijvendheid was voor Van Gogh een doodzonde en net als in zijn kunst staat er bij het schrijven altijd iets op het spel.

“There is scarcely one letter by Van Gogh which I do not find fascinating”
– W.H. Auden

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top