woensdag, juli 15, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / VNG: cijfers COELO tonen belang nieuwe financiering gemeenten aan
VNG: cijfers COELO tonen belang nieuwe financiering gemeenten aan

VNG: cijfers COELO tonen belang nieuwe financiering gemeenten aan

  • Nederland
  • Volgens berekeningen die het COELO vandaag presenteerde, hebben gemeenten bij ongewijzigd beleid in 2018 gezamenlijk een gat van € 4,8 miljard in hun begroting. Gemeentelijke begrotingen moeten echter in evenwicht zijn, dus zullen gemeenten hun beleid moeten aanpassen, aldus het COELO.
  • VNG
  • http://www.vng.nl
  • informatiecentrum@vng.nl
  • http://www.vng.nl/persberichten/15-01-08/vng-cijfers-coelo-tonen-belang-nieuwe-financiering-gemeenten-aan

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma stelt in een reactie op het rapport dat het hoognodig is om fundamenteler te kijken naar de manier waarop gemeentelijke taken worden gefinancierd. ‘Gemeenten zijn de motor van onze economie, in gemeenten begint de groei. Maar dan moeten we wel de brandstof hebben om die motor draaiende te houden. Gemeenten zijn nu financieel te veel afhankelijk van het Rijk.’

Financieel afhankelijk

Het COELO-rapport ‘Gemeenten in Perspectief’ is de opvolger van een in september 2013 gepubliceerd onderzoek. Ook toen constateerde het COELO dat gemeenten voor een miljardenopgave staan en dat de grote financiële afhankelijkheid van het Rijk weinig andere opties open laat dan bezuinigen. Door de decentralisaties in het sociaal domein is de afhankelijkheid van het Rijk alleen maar groter geworden, terwijl gemeenten wel verantwoordelijkheid dragen voor een groter deel van de overheidsuitgaven.

Nieuwe financiering

Het kabinet onderschrijft vandaag in de ‘Agenda lokale democratie’ het belang van een ruimer lokaal belastinggebied voor de lokale democratie. De VNG ondersteunt het initiatief van het kabinet om hier onderzoek naar te doen en is bij de uitwerking inmiddels betrokken. Volgens de VNG is de financieringsproblematiek echter breder. De VNG vindt het belangrijk dat er een bredere discussie komt over de financiering van lokaal beleid en lokale taken. Daarom heeft de VNG vandaag een commissie aangesteld onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, die voorstellen gaat doen voor vernieuwingen in de financiering van gemeenten.

Deze commissie Financiële ruimte voor gemeenten zal een analyse maken van de financieel-economische, demografische en bestuurlijke ontwikkelingen die van invloed zijn op de financiën van gemeenten. Vervolgens kijkt de commissie naar nieuwe mogelijkheden voor de inrichting van de financiën. De commissie heeft daarbij vier aandachtsgebieden, namelijk het Gemeentefonds, het lokaal belastinggebied, het sociaal domein, en gemeenten en regio’s als economische motor. De commissie brengt in juni advies uit.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top