dinsdag, september 25, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Economie & Financiën / VNG: Gemeenten besparen kosten door processen te standaardiseren
VNG: Gemeenten besparen kosten door processen te standaardiseren

VNG: Gemeenten besparen kosten door processen te standaardiseren

  • Nederland
  • Gemeenten gaan het declaratie- en facturatieproces met aanbieders in het sociale domein standaardiseren. Zo worden de kosten voor bedrijfsvoering zo laag mogelijk gehouden en blijft er meer budget over voor de daadwerkelijke zorg en ondersteuning aan inwoners. De gemeenten hebben dat vandaag besloten tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG.
  • VNG
  • http://www.vng.nl
  • informatiecentrum@vng.nl
  • http://www.vng.nl/persberichten/14-06-18/gemeenten-besparen-kosten-door-processen-te-standaardiseren

Aanbieders in het sociale domein werken vaak voor meerdere gemeenten of regio’s. Standaardisatie van processen is nodig om te voorkomen dat aanbieders voor elke gemeente een apart proces moeten inrichten voor het versturen van declaraties of facturen. Bovendien leiden eenduidige processen minder snel tot fouten.

Eenvoudig, veilig en voordelig

Gemeenten worden per 1 januari 2015 verantwoordelijk voor meer taken op het gebied van werk, zorg en jeugd. Daarmee komen er ook nieuwe administratieve processen bij. Gemeenten willen zorgen dat die processen zo eenvoudig, veilig en voordelig mogelijk worden ingericht. De privacy van de inwoners heeft daarbij expliciet aandacht. Persoonsgegevens van cliënten moeten bij gemeenten in goede handen zijn en mogen alleen via beveiligde verbindingen worden uitgewisseld.

Sterkere rol gemeenteraad, inwoners en cliëntenraden

Door gegevens te standaardiseren kunnen de prestaties van gemeenten bovendien beter onderling worden vergeleken. De te standaardiseren verantwoordingsinformatie gaat niet alleen over objectieve (prestatie)gegevens, maar ook over subjectief ervaren kwaliteit en klanttevredenheid. Dat geeft inzicht in de kwaliteit van de zorg die aan de inwoners wordt geleverd en versterkt de rol van de gemeenteraad, de inwoners en de cliëntenraden als horizontale toezichthouders.

Standaardgegevens voor verantwoording aan het Rijk

Het Rijk kan ook gebruik maken van de gestandaardiseerde gegevens, zodat gemeenten geen afzonderlijke verticale verantwoording hoeven afleggen aan het Rijk. Ook dat scheelt administratieve lasten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top