zondag, oktober 21, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Immigratie / VNG: Gemeenten krijgen vergoeding voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers
VNG: Gemeenten krijgen vergoeding voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

VNG: Gemeenten krijgen vergoeding voor opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

  • Nederland
  • Centrumgemeenten krijgen voorlopig een financiële vergoeding voor het bieden van sobere opvang aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Staatssecretaris Teeven heeft dit toegezegd tijdens een bestuurlijk overleg met de VNG. De hoogte van het bedrag bepaalt Teeven als er een uitspraak is over opvang van het Comité van Ministers van de Raad van Europa. De VNG gaat ervan uit dat de staatssecretaris zich houdt aan artikel 2 van de Financiële-verhoudingswet. Volgens dit artikel horen gemeenten een toereikende vergoeding te krijgen voor taken die voortkomen uit rijksbeleid.
  • VNG
  • http://www.vng.nl
  • informatiecentrum@vng.nl
  • http://www.vng.nl/persberichten/15-01-23/gemeenten-krijgen-vergoeding-voor-opvang-uitgeprocedeerde-asielzoekers

VNG pleit al sinds 2010 bij het Rijk voor een vergoeding van de kosten die gemeenten maken om opvang te bieden aan illegalen die over straat zwerven. Het opvang- en terugkeerbeleid is primair een verantwoordelijkheid van de rijksoverheid, maar in de praktijk maken gemeenten kosten voor opvang.

Recht op bed, bad, brood

De Centrale Raad van Beroep (CRvB) bepaalde op 17 december 2014 dat uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam voorlopig recht hebben op nachtopvang, douche, ontbijt en avondeten. Het gevolg van deze uitspraak is dat elke centrumgemeente in Nederland deze opvang moet bieden. Staatssecretaris Teeven geeft aan dat hij zich vanzelfsprekend houdt aan rechterlijke uitspraken. Omdat (uitgeprocedeerde) asielzoekers onder verantwoordelijkheid van het Rijk vallen, zullen centrumgemeenten een financiële tegemoetkoming ontvangen voor het bieden van sobere opvang (‘bed, bad en brood’).

Standpunt Comité van Ministers

De vergoeding geldt met terugwerkende kracht vanaf 17 december 2014 en eindigt twee maanden na het nog uit te brengen standpunt van het Comité van Ministers van de Raad van Europa over een oordeel van de ECSR (Europese Commissie voor de Sociale Rechten). Medio 2014 oordeelde deze commissie voor sociale rechten dat iedereen in Nederland recht heeft op bed, bad en brood. De staatssecretaris heeft het oordeel van de ECSR voorgelegd aan het Comité van Ministers en hen gevraagd hierover een standpunt in te nemen. Op het moment dat het Comité zijn standpunt heeft bepaald, bekijkt de staatssecretaris welke gevolgen dit heeft voor het rijksbeleid. De VNG deed de staatssecretaris al eerder voorstellen voor een permanente regeling.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top