dinsdag, november 13, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / VNG: Gemeenten willen snel overleg met kabinet over aanpak jihadisme
VNG: Gemeenten willen snel overleg met kabinet over aanpak jihadisme

VNG: Gemeenten willen snel overleg met kabinet over aanpak jihadisme

  • Nederland
  • De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil zo snel mogelijk met minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) en minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) in gesprek over een integrale aanpak van jihadisme, met aandacht voor preventie, zorg en welzijn en repressie. Meer dan nu het geval is, moeten Rijk en gemeenten samen optrekken. Daarbij moeten ervaringen uit het verleden en kennis en netwerken op lokaal niveau beter worden benut.
  • VNG
  • http://www.vng.nl
  • informatiecentrum@vng.nl
  • http://www.vng.nl/persberichten/14-08-28/gemeenten-willen-snel-overleg-met-kabinet-over-aanpak-jihadisme

Gezamenlijke aanpak

De aanpak van jihadisme vraagt om maatregelen op nationaal en internationaal niveau én om een lokale aanpak. De VNG vindt het begrijpelijk dat de minister van Veiligheid en Justitie snel maatregelen wil nemen waar dat nu acuut nodig is. Maar jihadisme is niet alleen een probleem in een paar grote steden in de Randstad. Nederlandse jihadstrijders komen ook uit dorpen in het Gooi en andere delen van het land.

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma: ‘We moeten met een lokale aanpak zo veel mogelijk proberen te voorkomen dat er ruimte ontstaat voor polarisatie en radicalisering. Daarom moeten meer gemeenten met preventie aan de slag. Rijk en gemeenten moeten daarbij samen optrekken.’

Preventie, signalering en interventie

In de afgelopen jaren is de gemeente steeds nadrukkelijker benoemd als centrale partner bij het tegengaan van radicalisering. Gemeenten vervullen een belangrijke rol bij preventie van radicalisering, het signaleren van mogelijke radicalisering en bij interventie. Die aanpak op lokaal niveau is essentieel om het probleem in Nederland en Europa te kunnen aanpakken.

Coördinerende rol minister BZK

Volgens de VNG zou de minister van BZK een coördinerende rol moeten hebben bij de gezamenlijke en integrale aanpak. Zijn ministerie is immers verantwoordelijk voor een slagvaardig openbaar bestuur, de democratische rechtsstaat en de nationale veiligheid (AIVD).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top