maandag, november 30, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / VNG: Verenigingen en scholen krijgen beloning voor ingezamelde flesjes en blikjes
VNG: Verenigingen en scholen krijgen beloning voor ingezamelde flesjes en blikjes

VNG: Verenigingen en scholen krijgen beloning voor ingezamelde flesjes en blikjes

  • Nederland
  • Verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties die kleine PET-flesjes en drankenblikjes inzamelen, krijgen daarvoor een beloning. Dat hebben de Stichting Afvalfonds Verpakkingen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken met steun van Stichting Natuur en Milieu, VNO-NCW, MKB-Nederland en de NVRD (vereniging voor afval- en reinigingsmanagement). Deze nieuwe vorm van gescheiden afvalinzameling is een aanvulling op bestaande systemen.
  • VNG
  • http://www.vng.nl
  • informatiecentrum@vng.nl
  • http://www.vng.nl/persberichten/15-06-17/verenigingen-en-scholen-krijgen-beloning-voor-ingezamelde-flesjes-en-blikjes

Experimenten vanaf 2016

De inzameling van flesjes en blikjes begint vanaf 2016 als experiment in minimaal 40 gemeenten met in totaal ten minste 1 miljoen inwoners. Per 1 januari 2018 moet in alle gemeenten gescheiden inzameling met een retourpremie of beloning mogelijk zijn. Zo moet het voor consumenten makkelijker worden om nog meer waardevolle grondstoffen te scheiden.

Unieke samenwerking

Het is uniek dat gemeenten, bedrijfsleven en milieuorganisaties in dit plan gaan samenwerken aan de inzameling van herbruikbaar afval. “We zijn blij met de brede steun voor het plan”, aldus Cees de Mol van Otterloo, directeur van het Afvalfonds. “Het is een welkome aanvulling op het succes van Plastic Heroes om nog meer kunststof in te zamelen en het vermindert het zwerfafval op straat, in de natuur en op strand. Deelnemende verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties gaan daar van mee profiteren.

Veel animo

De Leeuwardense wethouder Isabelle Diks, waarnemend voorzitter van de VNG-commissie Milieu, Energie en Mobiliteit, verwacht veel animo onder gemeenten voor de experimenten: “Kunststof heeft veel waarde. We zijn een dief van onze eigen portemonnee als we kleine PET-flesjes weggooien. Dan missen we de opbrengst ervan én moeten we hoge verbrandingskosten betalen. Door nieuwe beloningssystemen zorgen we voor een schoner milieu, minder zwerfafval en een mooie financiële impuls voor verenigingen en scholen. Zo bereiken we sociale én milieudoelen.”

Alleen maar winnaars

Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu: “Met dit voorstel gaan we een grote bijdrage leveren aan de circulaire economie en de reductie van zwerfafval. We zijn tevreden dat het statiegeld nog behouden blijft. Ons voorstel zorgt ervoor dat ook scholen en sportclubs blikjes, kleine flesjes en ander afval gaan inzamelen. Dit betekent driedubbele winst: grotere betrokkenheid, meer afval retour en meer hoogwaardig hergebruik.”

Uitwerking plannen

De komende maanden werken de betrokken partijen het plan verder uit. Uiterlijk 1 oktober ligt er een concreet plan van aanpak, zodat de experimenten op 1 januari 2016 kunnen starten.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top