woensdag, maart 20, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / VNG vraagt Rijk om andere verdeling bijstandsbudgetten
VNG vraagt Rijk om andere verdeling bijstandsbudgetten

VNG vraagt Rijk om andere verdeling bijstandsbudgetten

  • Nederland
  • De VNG vindt het door het Rijk neergelegde nieuwe verdeelmodel voor bijstandsbudgetten onverstandig. Ze stelt daarom voor in 2016 het bijstandsbudget te verdelen op basis van de werkelijke uitgaven van de laatste twee jaren. Het model creëert onrust onder gemeenten. En dat leidt af van een goede uitvoering van de kersverse Participatiewet. De uitkomsten zijn niet goed uit te leggen en daarom is een time-out nodig. Door in 2016 terug te vallen op een volledig historische verdeling, ontstaat er rust en ruimte om de het verdeelmodel op orde te brengen, de fouten eruit te halen en het vertrouwen te herstellen. Het streven moet zijn om een goed werkend model te hebben in 2017.
  • VNG
  • http://www.vng.nl
  • informatiecentrum@vng.nl
  • https://vng.nl/persberichten/15-10-08/vng-vraagt-rijk-om-andere-verdeling-bijstandsbudgetten

Vorige week is de verdeling van de bijstandsbudgetten voor 2016 bekend gemaakt. Het verdeelmodel is verbeterd, maar bevat nog steeds fouten zo concludeerde ook de Raad voor Financiële Verhoudingen. Dat zien we ook terug in de verdeling: opnieuw zijn er gemeenten die te maken krijgen met flinke, niet-verklaarbare tekorten. De risico’s kunnen oplopen tot vele tientallen miljoenen euro’s.

De VNG heeft in overleggen met het Rijk er steeds voor gepleit om voorlopig nog 75% van het budget op basis van historische uitgaven te verdelen en het vangnet te verruimen door het verlagen van het eigen risico naar 5%. De staatssecretaris van Sociale zaken en werkgelegenheid is gemeenten alleen op het punt van het eigen risico tegemoetgekomen. Vanwege de aanhoudende problemen, is de VNG tot vlak voor de bekendmaking van de verdeling voor 2016 bij de staatssecretaris blijven aandringen op nadere maatregelen. De VNG wil zo spoedig mogelijk met de staatssecretaris overleggen om het voorstel voor een andere verdeling te bespreken.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top