woensdag, oktober 24, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Voedselveiligheid: bescherming van mens en dier
Voedselveiligheid: bescherming van mens en dier

Voedselveiligheid: bescherming van mens en dier

  • Europa
  • Het EU-alarmnetwerk voor voedselveiligheid is in 2013 weer vaak in actie gekomen om gevaarlijke voedingsmiddelen uit de rekken te houden en wil het voortouw nemen in de strijd tegen voedselfraude.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://ec.europa.eu
  • jaume.duch@europarl.europa.eu
  • http://ec.europa.eu/news/environment/140613_nl.htm

Vorig jaar kwamen bij RASFF English, het alarmnetwerk voor levensmiddelen en diervoeders, 3205 meldingen binnen over gevaarlijk voedsel, zo blijkt uit het jaarverslag. Die gingen bijvoorbeeld over met hepatitis A besmette aardbeien en vlees met de levensgevaarlijke E.coli-bacterie.

Bij het RASFF-netwerk zijn alle 28 landen van de EU plus een aantal andere landen aangesloten. Zij wisselen informatie uit over gevaarlijk voedsel voor mens en dier via het netwerk, dat onmiddellijk de nodige tegenmaatregelen coördineert.

Bij tijdige ontdekking kunnen producten uit de rekken worden gehaald of worden teruggeroepen. Soms lukt het zelfs om gevaarlijke producten te stoppen nog voor zij in de supermarkt komen te liggen, zoals onveilige producten van buiten de EU die aan de grens worden tegengehouden.

Al 35 jaar bescherming

De meeste meldingen hebben betrekking op voedsel voor de mens (35%), gevolgd door diervoeders (8%) en verpakkingsmachines of materialen die in contact komen met voedsel English (7%).

RASFF beschikt over een database met alle binnengekomen meldingen. Vroeger kon die alleen door de voedselveiligheidsinstanties gebruikt, maar nu is deze dankzij een nieuwe consumentenwebsite English voor iedereen toegankelijk.

In 2013 zijn er volgens het jaarverslag 9% minder meldingen binnengekomen dan in 2012. Dat komt vooral omdat er minder producten zijn tegengehouden aan de grens en het aantal zuiver informatieve meldingen is gedaald. Dit geeft aan dat de voedselveiligheidsinstanties efficiënter te werk gaan en zich concentreren op ernstige gevallen waartegen snel moet worden opgetreden.

Strijd tegen voedselfraude

Het paardenvleesschandaal, waardoor Europa begin 2013 werd opgeschrikt, maakte duidelijk hoe belangrijk het netwerk wel niet is: de meldingen over met paardenvlees versneden vlees bleken essentieel in het onderzoek naar de oorsprong van de fraude.

Het schandaal maakte ook duidelijk hoe moeilijk ons voedsel te traceren is in het tijdperk van wereldwijde leveringsketens. Maar dankzij vervolgmeldingen ontvangt het huidige waarschuwingssysteem nu al cruciale informatie die nodig is voor het traceren van producten.

Volgende stappen

Er wordt gewerkt aan een nieuw EU-wijd instrument tegen voedselfraude om de strijd tegen internationale voedselfraude te coördineren en daarover gegevens uit te wisselen. Het zal een aanvulling vormen op het onlangs opgezette voedselfraudenetwerk ελληνικάfrançaisбългарскиhrvatskiDeutschdanskEnglishGaeilgesuomičeštinaeesti keelmagyarespañol en gebaseerd worden op het zo succesvolle gegevensuitwisselingsmodel van RASFF.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top