woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Voetballen, basketballen en zonne-energie opwekken op één terrein
Voetballen, basketballen en zonne-energie opwekken op één terrein

Voetballen, basketballen en zonne-energie opwekken op één terrein

  • Nederland
  • Het Cablean sportveld is ’s werelds eerste meerzijdige sportveld, dat bestaat uit draaibare panelen met drie zijdes. Iedere zijde van het paneel heeft een andere toepassing.
  • Tudelft
  • tudelft.nl
  • info@tudelft.nl
  • http://www.tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/voetballen-basketballen-en-zonne-energie-opwekken-op-een-terrein/

Eén van de kanten is een voetbalveld, een andere kant is een basketbalveld en als je beide sportvelden niet gebruikt, kan je de panelen draaien en ontstaat een andere toepassing. Denk aan energie winnen, regenwater bergen en zuiveren, lucht zuiveren, reclame maken, energie opslaan en biogrondstof winnen. De sportvereniging krijgt hiermee een zelfvoorzienend businessmodel en kan mogelijk zelfs geld verdienen, bijvoorbeeld door de opgewekte energie te verkopen.

Naadloos aansluiten

Zes TU Delft studenten, Duncan Burger, Arjun Mali, Matthias van Middendorp, Thijs Buizer, Michel Haak en Yuri Volkerts zijn vanaf het eerste moment in opdracht van het bedrijf Cablean betrokken bij het sportveld. Het begon met een technische haalbaarheidsstudie als opdracht voor het vak Advanced Embodiment Design. “En nu sta ik gewoon naast een enorm sportveld de laatste hand te leggen aan de voorbereidingen voor de opening, het is heel gaaf en onwerkelijk”, zegt Yuri Volkerts.

De uitdaging lag in het naadloos laten aansluiten van de panelen. Daarnaast moet het veld voldoen aan de gestelde sterkte- en stijfheidseisen om te dienen als sport ondergrond, het veld mag niet doorbuigen of kromtrekken in de toekomst. “Daarnaast moet het ook aanvoelen als een sportveld als je erop loopt. Je moet rekening houden met de demping en galm maar het moet bovenal veilig zijn.”

Uiteindelijk kwam het na veel modelleren tot een prototype dat alle testen doorstond. Bij de uitwerking van prototype naar een echt sportveld met veel grotere afmetingen, zijn de studenten door Cablean in dienst genomen om mee te draaien binnen het industriële Cablean Sportveld platform. Hierbij liepen de studenten tegen weer nieuwe uitdagingen aan. Zo bleek het beter om de draaiende modules 50% breder te maken. “Bredere panelen zorgen uiteindelijk voor minder panelen, minder kosten en minder kans dat er iets kapot gaat”, aldus Volkerts.

Officiële opening

Yuri en zijn collega’s hebben veel zin in de opening. Yuri lacht: “Als je zo naar het veld kijkt, zie je eigenlijk helemaal niet dat er zo’n complexe technische constructie onder zit. Alles ziet er zo simpel uit en draait zo smooth; het is bijna jammer dat je niet echt kunt waarnemen hoeveel werk erin zit.”

Op woensdag 14 mei wordt het Cablean Sportveld officieel geopend door Burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel. De opening vindt plaats vanaf 15:00 uur bij InnoSportLab Sport & Beweeg! in Eindhoven.

Partners

Het Cablean Sportveld is een product van Cablean Technology, als eerste in Eindhoven gebouwdin samenwerking met InnoSportNL, InnoSportLab Sport & Beweeg! en ProFit. Industriële toeleveringspartners zijn: Descol (Pulastic sportvloeren), GreenFields, DJPS en Van Styn. De kennispartner is de TU Delft. Betrokken maatschappelijke sportorganisaties zijn BSV Limburgia, v.v. SCR en v.v. Sliedrecht.

Over Content Editor S .

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top