dinsdag, december 1, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Voorburg krijgt eigen waterberging naast Rotterdamsebaan en Drievliet
Voorburg krijgt eigen waterberging naast Rotterdamsebaan en Drievliet

Voorburg krijgt eigen waterberging naast Rotterdamsebaan en Drievliet

  • Nederland
  • "Het gebied tussen Voorburg, Ypenburg en Leidscheveen raakt helemaal volgebouwd. Daardoor is er steeds meer waterberging nodig, terwijl er steeds minder open ruimte overblijft om een waterberging aan te leggen", zegt Hans Middendorp van de Algemene Waterschapspartij Delfland.
  • AWP mok-1
  • Algemene Waterschapspartij Delfland
  • http://awpdelfland.ning.com
  • middendorp.hans@gmail.com
  • Hans Middendorp 06 37 47 53 17 voor extra informatie over dit persbericht. Zie ook: http://awpdelfland.ning.com/profiles/blogs/voorburg-krijgt-eigen-waterberging
  • ligging waterberging Molenvliet 1

Voorburg heeft nog geen waterberging om de gevolgen van hevige regenval op te vangen. Op 12 en 13 oktober 2013 vielen er zware regenbuien in het gebied van Delfland. In Voorburg viel het nog mee met ca. 100 mm neerslag, maar bij het dorpje Maasdijk aan de andere kant van het Westland is toen 200 mm gevallen en daar is het water ook de huizen in gelopen. Delfland moest toen de grote waterbergingen in het Westland en in Rijswijk vol laten lopen om meer schade te voorkomen.

In Voorburg is nog geen waterberging.  Er is meer ruimte voor water nodig, want met het veranderende klimaat is het wel zeker dat ook Voorburg op een keer een enorme wolkbreuk op z’n dak krijgt. Als je dan het water ongelimiteerd op de Vliet pompt, zou de Vliet overstromen. Dat doe je natuurlijk niet, maar dan blijft het water wel op straat staan, of erger.

In Voorburg doet zich nu een kans voor op een waterberging. Want tegelijk met Rotterdamse baan wordt het Molenvlietpark aangelegd. Het Molenvlietpark komt achter de twee landhuizen Vredenoord en Nieuw-Vredenoord aan de Vliet, tussen het bestaande fietspad van de Westvlietweg naar de Praxis en de zijkant van attractiepark Drievliet.

“Door dijken rond het park te leggen, wordt het een badkuip die je in noodgevallen kunt laten vollopen vanuit de Vliet”, zegt Hans Middendorp. “Daardoor kun je langer water uit de woonwijken op de Vliet pompen”. Hans is fractievoorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP) en woont zelf op het Westeinde in Voorburg. “Die nieuwe waterberging komt bij mij om de hoek”. De capaciteit van de berging wordt minimaal 60.000 m3. Als de regen voorbij is, wordt de waterberging met mobiele pompen weer leeggemalen.

De waterberging Molenvlietpark is gereed in 2018. Afgesproken is dat Delfland alleen de extra kosten van € 6,1 miljoen betaalt voor de dijken rondom het nieuwe park. “Een boel geld, maar toch een stuk goedkoper dan als Delfland alles zelf had moeten betalen. En dat is uiteindelijk in het voordeel van iedereen, die waterschapslasten betaalt”, zegt Antoinette Jans, financieel specialist van de AWP.

Ook wordt er meteen nieuwe waternatuur gerealiseerd. In het Molenvlietpark worden alle oevers natuurvriendelijk ingericht. En in het nieuwe boezemwater worden vispaaiplaatsen gecreëerd. In de omgeving van Voorburg is geen andere locatie waar een waterberging kan worden gemaakt. Alleen iets noordelijker, rond de Goo Wetering bij het Schrepelpad ligt nog een open gebied van enig formaat.

Over HansMiddendorp

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top