zondag, juli 3, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / VOORKOM GLUTENALLERGIE MET HET PREDIVITA GLUTENVRIJ DIEET
VOORKOM GLUTENALLERGIE MET HET PREDIVITA GLUTENVRIJ DIEET

VOORKOM GLUTENALLERGIE MET HET PREDIVITA GLUTENVRIJ DIEET

  • Belgie
  • Vermijd klachten door verborgen gluten met de Predivita Glutenvrije Dieetproducten.
  • Predivita
  • www.predivita.be
  • info@predivita.com

VOORKOM GLUTENALLERGIE MET HET PREDIVITA GLUTENVRIJ DIEET.

Vermijd klachten door verborgen gluten met de Predivita Glutenvrije Dieetproducten.

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in graansoorten, zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Zij worden ingezet bij het bakken om een luchtige structuur te krijgen. In gluten zit echter ook gliadine. Dit eiwit beschadigt de darmwand en veroorzaakt spijsverteringsproblemen die zich uiten als maag-,  darm-, of vermoeidheidsklachten. Men noemt dit coeliakie.

Een groot probleem vormen de verborgen gluten, die in kleine hoeveelheden voorkomen in allerlei gewone producten zoals: kant- en klaar gerechten, soepen, bouillonblokjes, ketjap, mayonaise, bier, ijs, whisky, vleeswaren, cornflakes, snoep, medicijnen en kruidenmengsels. Volgens de EU richtlijn 1169/2011 moeten deze allergene stoffen duidelijk vermeld worden bij de ingrediënten op het etiket.

Toptennisser Novak Djokovic is een bekende persoon die last had van coeliakie. Hij schreef zelfs een boek hierover met de titel: Eten om te winnen. Het beschrijft hoe zijn arts Igor Cetojevic hem zag instorten op het Australisch Open en hem adviseerde te stoppen met gluten houdende producten.

Enige weken nadat hij dit dieet gevolgd had verdwenen al zijn klachten zoals zijn steeds verstopte neus. Bij wijze van test at hij na 14 dagen weer eens een broodje en prompt kwamen de klachten in volle hevigheid terug. Na het volgen van het glutenvrije dieet won hij 43 partijen met als klap op de vuurpijl Wimbledon 2011.

Bij nadere diagnose bleek hij te lijden aan een mildere vorm van glutenintolerantie, de zogenaamde niet coeliakie glutenovergevoeligheid (NCGO), waarbij mensen naast darmklachten ook andere klachten hebben.

De Amerikaanse onderzoeker Alessio Fasano van het Centre for Celiac Research ontdekte dat gliadine de darm prikkelde om meer zonuline af te geven. Dit regelt de barrière functie van de darm. Ook mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) vertoonden bij een test van vier weken meer doorlaatbaarheid. Volgens Fasono hebben misschien wel meer dan 30% van deze groep eigenlijk eerder last van NCGO dan van PDS.

Ook de gewone tarweallergie veroorzaakt door tarwevezels van het type galactanen kan leiden tot darm- en gewrichtsklachten. Zij vallen onder de zogenaamde FODMAPS: sachariden en verwante alcoholen die niet goed in de dunne darm worden opgenomen. Samen met melk, soja, noten en schaaldieren zijn het de bronnen van de meest voorkomende voedselallergieën, die klachten kunnen geven zoals dunne ontlasting, kramp of winderigheid.

Ook speltbrood is geen echt alternatief, omdat spelt een kruising is tussen oerspelt en tarwe en dus beide de toxiciteit van gluten hebben.

De door Predivita ontwikkelde glutenvrije producten zijn vrij van bovengenoemde allergenen en zijn ook tijdens productie, transport en opslag niet met gluten in aanraking geweest.

Meer info via Predivita.be

Logo Predivita PNG

Over info@predivita.com

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top