woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Vrijdag 27 maart meren nazaten Napoleon en de tsaren met marinesloep aan bij Hermitage Amsterdam
Vrijdag 27 maart meren nazaten Napoleon en de tsaren met marinesloep aan bij Hermitage Amsterdam

Vrijdag 27 maart meren nazaten Napoleon en de tsaren met marinesloep aan bij Hermitage Amsterdam

  • Nederland
  • Onthulling gedenkplaat bij opening tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine. Op vrijdag 27 maart aanstaande zijn directe nazaten van Napoleon Bonaparte en de Romanov-tsaren, respectievelijk Graaf Alexandre Colonna Walewski en Prins Dimitri Romanov, eregast bij de officiële opening van de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage. Zij zullen, net als hun voorvaderen in 1807 bij de vrede van Tilsit, arriveren in een sloep – ditmaal van de Koninklijke Marine. Ter gelegenheid van de opening zullen zij even later een gedenkplaat onthullen.
  • image001 (1)
  • Hermitage Amsterdam
  • http://www.hermitage.nl
  • pressoffice@hermitage.nl

De tentoonstelling brengt, 200 jaar na de Slag bij Waterloo, een meeslepend verhaal over het leven van tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais. De tentoonstelling bevat hoogtepunten uit Joséphines indrukwekkende kunstcollectie met Hollandse en Italiaanse meesters zoals Potter, Van der Werff, Canova en Luini, waarvan het aanwezige werk lang werd aangezien voor een Da Vinci. De aanvankelijke vriendschap tussen de twee keizers ontaardde in een verbijsterende oorlog in 1812, die voor Napoleon dramatisch afliep met de oversteek van de ijskoude Berezina. Het was een keerpunt in de geschiedenis.

De grote zaal biedt een indrukwekkende presentatie van de oorlog. Napoleon was verslagen, Alexander paradeerde als overwinnaar Parijs binnen en raakte bevriend met ex-keizerin Joséphine, die hij graag opzocht in haar Château de Malmaison. Na een wandeling met hem vatte ze kou en stierf een paar dagen later. Haar nalatenschap is buitengewoon indrukwekkend. Grote delen uit haar kunstcollectie kwamen door aankoop en overerving in de Hermitage terecht. Haar nakomelingen zijn in vijf Europese koningshuizen te vinden, te weten die van België, Denemarken, Luxemburg, Noorwegen en Zweden. De tentoonstelling is te zien van zaterdag 28 maart tot en met zondag 8 november 2015.

Prins Dimitri Romanov is een nazaat van de broer van tsaar Alexander I, Nicholaas I, tsaar van 1825 tot 1855. Zijn betovergrootvader was de derde zoon van Nicolaas I. De directe lijn van de Romanovs is met de moord op tsaar Nicholaas II in 1918 gestopt. Prins Dimitri is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Huis Romanov. Hij woont in Kopenhagen en is 88-jaar oud. Hij was bankier en is actief voor tal van goede doelen.

Graaf Alexandre Colonna Walewski is een directe nazaat van Napoleon Bonaparte en diens maîtresse Maria Walewska. De zoon die Maria in 1810 baarde kreeg nooit de naam Bonaparte maar wel adellijke titels en Italiaanse landerijen. De Bonaparte-familie accepteerde hem. Zo maakte Napoleon III Maria’s zoon tot zijn minister van Buitenlandse Zaken.

Hermitage Amsterdam
Afdeling Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
+31 (0)20 530 87 55
pressoffice@hermitage.nl
hermitage.nl

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top