zaterdag, december 4, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / VWE: ‘Driekwart zakelijke auto’s naar hogere bijtelling in 2016′ Plug-in blijft populair bij zakelijke rijder
VWE: ‘Driekwart zakelijke auto’s naar hogere bijtelling in 2016′ Plug-in blijft populair bij zakelijke rijder

VWE: ‘Driekwart zakelijke auto’s naar hogere bijtelling in 2016′ Plug-in blijft populair bij zakelijke rijder

  • Nederland
  • Op Prinsjesdag maakt de regering de nieuwe belastingmaatregelen bekend. De voorgestelde gewijzigde bijtellingsregeling zou er per 2016 voor zorgen dat maar liefst 72% van de nieuw te verkopen auto’s in een hogere bijtellingscategorie terecht komt.
  • VWE
  • http://www.vwe.nl
  • persdienst@vwe.nl

VWE voerde een analyse uit over alle in 2015 (januari t/m augustus) nieuw verkochte auto’s, waarbij is gekeken naar CO2 uitstoot en bijtelling. De helft van alle zakelijk verkochte auto’s valt in de 20% bijtellingscategorie. Slechts 1,2% van de zakelijk verkochte auto’s is nu een puur elektrische auto. Het kabinet wil vooral de verkopen van deze categorie auto’s stimuleren. De zakelijke rijder geeft echter veelal de voorkeur aan een plug-in hybride. Ondanks de al hogere bijtelling voor deze auto’s was in de eerste acht maanden van dit jaar 7,5% van de zakelijke verkochte auto’s een plug-in hybride. Het gemak en de zekerheid dat een auto na een korte stop bij een tankstation weer honderden kilometers verder kan rijden weegt kennelijk zwaarder dan de lagere bijtelling voor een puur elektrische auto.

Verhoging bijtelling

In de bijtellingsregels voor 2016 wordt vooral de bijtelling voor deze populaire plug-ins fors verhoogd; van 7% nu naar 15% voor auto’s die volgend jaar worden afgeleverd. Maar ook de bijtelling voor veel andere populaire zakelijke auto’s gaat omhoog. Wanneer de bijtellingsregels zoals die in 2016 gaan gelden, zouden worden gehanteerd voor de huidige verkopen blijkt dat 72% van zakelijk verkochte auto’s op een hoger bijtellingspercentage uitkomt. Voor de overige 28% zou het percentage gelijk blijven. Naar verwachting worden er in de resterende maanden van dit jaar nog veel plug-in hybrides verkocht, om zo nog te profiteren van de lage bijtelling.

De verkopen van nieuwe auto’s per bijtellingscategorie:

Bron: VWE Trendweb

De meeste plug-in hybrides vallen in de categorie 1 tot 50 gram CO2/km, alleen een aantal zwaardere auto’s als de Mercedes S500 plug-in hybrid en Porsche Cayenne e-hybrid vallen in een hogere categorie. Daarvoor moet volgend jaar zelfs 21% bijtelling over worden betaald.

VW Golf Plug-in hybride populairst

Het verschil in populariteit tussen plug-in hybrides en puur elektrische auto’s wordt goed geïllustreerd door de verkopen van de Volkswagen Golf. Deze is sinds enige tijd verkrijgbaar in puur elektrische vorm of als plug-in hybride, naast de conventionele versies uiteraard. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er slechts 38 elektrische Golfs verkocht in ons land. Tegelijkertijd zijn er meer dan 4.000 plug-in hybride Golfs verkocht; meer dan de helft van alle verkochte Golfs. Op elke elektrische Golf worden er dus meer dan 100 plug-ins verkocht, ondanks de hogere bijtelling.

Verdeling van de totale verkopen van de Volkswagen Golf in de periode januari t/m augustus 2015:

Bron: VWE Trendweb

N.B. het gaat hierbij in alle gevallen om personenauto’s die op basis van CO2-uitstoot in aanmerking komen voor de betreffende bijtelling. Of berijders daadwerkelijk deze bijtelling door de fiscus berekend krijgen is afhankelijk van hun privé of zakelijk gebruik en niet in deze analyse meegenomen.

Over VWE

VWE voertuiginformatie en -documentatie is een zakelijke dienstverlener voor de autobranche. VWE is RDW-provider en levert online producten en -diensten voor alle partijen binnen de automotivesector, variërend van autobedrijven tot importeurs en lease- en verzekeringsmaatschappijen. Aangevuld met kennis van wet- en regelgeving biedt VWE de klant gemak en ondersteuning in zijn bedrijfsprocessen. Van RDW-diensten en exportdienstverlening tot managementinformatie en remarketingdienstverlening.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top