woensdag, mei 18, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Waar blijven de robots in de bouw?
Waar blijven de robots in de bouw?

Waar blijven de robots in de bouw?

  • Nederland
  • Wie denkt zijn baan binnenkort aan een robot te verliezen, kan opgelucht ademhalen. Volgens onderzoeker Fabian Dekker van de Erasmus Universiteit blijft de impact van robotisering binnen het Nederlandse bedrijfsleven vooralsnog beperkt. Minder dan 2% van de bedrijven introduceerde in de afgelopen twee jaar een robot op de werkvloer.
  • Heijmans
  • info@heijmans.nl

Robots op de werkvloer zijn nog schaars. Een gemiste kans?

Nieuwe technologie zorgt altijd voor nieuwe kansen en mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het automatiseren van fysiek zwaar werk in de industrie, door robotarmen. En denk, in het algemeen, aan het verhogen van de productiviteit en economische groei door technologische vooruitgang. In die zin is het lage robot-gebruik in ons land een gemiste kans.

Maar, tegelijkertijd moet niet alleen het economische argument worden gewogen bij de keuze om van robots gebruik te maken. Het gaat er ook om welke taken we willen automatiseren en welke taken juist niet. Dat is bij uitstek een maatschappelijk vraagstuk. Willen we bijvoorbeeld wel dat een deel van het werk in de gezondheidszorg straks wordt gedaan door een robot of dat een machine uitspraken doet in plaats van een rechter?

Hoe zie jij de toekomst op het gebied van digitalisering en robotica?

Dat is altijd lastig te voorspellen. Nieuwe technologie moet namelijk eerst en vooral geaccepteerd worden door werkgevers, mensen die ermee moeten werken en wetgevers. Mijn verwachting is dat we in Nederland eerder een verdere ontwikkeling van digitalisering dan robotisering zullen doormaken. Robots gedijen van oudsher namelijk minder goed in een diensteneconomie, waarbij persoonlijk contact centraal staat. Hoewel je momenteel ook zogenaamde co-robots ziet ontstaan, robots die samenwerken met mensen, is de inzet van robots bij interpersoonlijk contact nog steeds lastig. Bovendien, wie gaat die dure robots in de toekomst eigenlijk betalen? Dit is ook in de bouwwereld nog altijd een issue.

Welke vernieuwingen zie je in de bouw?

In de bouwsector moet ik direct aan 3D-printing denken. Zoals jullie MX3Den Canal House projecten in Amsterdam. Dit zijn bijzondere projecten, waarbij ik me nog wel steeds afvraag hoe duurzaam 3D-geprinte bouwwerken nu eigenlijk zijn en of deze projecten uiteindelijk voldoende zijn op te schalen naar een winstgevend bedrijfsmodel.

En toch, ook in de bouwsector denk ik in de eerste plaats aan de impact van verdere digitalisering. Zoals de opkomst van platformorganisaties; digitale handelsposten waar vraag (projecten) en aanbod (veelal zzp’ers) bij elkaar komen. Daarnaast kan een verdere digitalisering winsten opleveren in de totale bouwketen, waarbij alle partijen vergaand informatie met elkaar delen, contracten opstellen en prestatieafspraken maken in de richting van een opdrachtgever. Daar zit een stuk efficiencyverbetering.

 

Verdringen robots op den duur de bouwvakker van de bouwplaats?

Nou, niet iedereen zal op een positieve manier profiteren van robots. En ook in de bouwsector zullen in de toekomst banen onder druk komen te staan. In mijn eigen regio, Rijnmond, staan nu bijvoorbeeld erg veel banen van havenwerkers op de tocht.

De uitkomsten van nieuwe technologie hangen voor 99% af van de keuzes van werkgevers

Om op dit scenario voldoende voorbereid te zijn moeten we hier nu al voor een deel op inspelen. Hoe? Door als management altijd met werknemers in gesprek te blijven, opleidingsmogelijkheden aan te bieden en samen na te denken over manieren om de samenwerking tussen mens en robot op de werkplek te benadrukken. De uitkomsten van nieuwe technologie hangen voor 99% af van de keuzes van werkgevers. Ziet hij technologie puur als iets dat cruciaal is om winst te vergroten op de korte termijn, of biedt technologie een mogelijkheid om zwaar werk te verlichten en mensen ook in de toekomst aan het werk te houden.

Maar voorlopig nog geen robots op de steigers?

Ik schat zo in dat de fysieke bouwplek er over tien jaar nog helemaal niet fundamenteel anders uit ziet dan nu het geval is. Robots zullen alle bouwtaken niet snel overnemen. Het kostenaspect en technische beperkingen zijn belangrijke blokkades.

Wel is er onder wetenschappers overeenstemming dat het hebben van sociale en organiserende vaardigheden van mensen belangrijker wordt. Ook in de bouw. In een digitale economie, waarbij opdrachtgevers meer dan ooit aan de knoppen zitten, moet een bouwprofessional goed kunnen plannen en communiceren met zijn opdrachtgevers. Het is meer dan ooit een tijd waarin opdrachtgevers maatwerk verlangen

Over Content Editor N

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top