dinsdag, oktober 19, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Waarom kiezen studenten steeds vaker voor Toegepaste Psychologie?
Waarom kiezen studenten steeds vaker voor Toegepaste Psychologie?

Waarom kiezen studenten steeds vaker voor Toegepaste Psychologie?

  • Nederland
  • Over de toenemende populariteit van de opleiding Toegepaste Psychologie.
  • HBO Drechtssteden
  • info@hbodrechtsteden.nl

De discipline toegepaste psychologie is divers in haar invulling, maar kan worden omschreven als de inzet van psychologische technieken en daarmee samenhangende psychologische wetenschap om menselijk gedrag te herkennen. De basis van deze herkenningsfase is om vervolgens voor een oplossing te zorgen, bijvoorbeeld in de vorm van coaching en sturing. De menselijke bijdrage is daarom groot binnen dit vakgebied, waardoor er te allen tijden veel diversiteit en uitdaging wordt geboden. Toegepaste psychologie wordt daarom steeds vaker gekozen als opleiding. Dit zagen we al vooral in het buitenland, maar ook in Nederland is er elk jaar weer sprake van een toename in het aantal aanmeldingen voor deze studie.

Nu ook een HBO-opleiding

Naast de universitaire studie is er nu ook een HBO-studie van de opleiding toegepaste psychologie: Bij de HBO-variant gaat het vooral om het praktische aspect. Hiermee wordt de studie niet alleen praktisch, maar ook heel erg menselijk. Onderdelen die naar voren komen zijn onder andere het coachingstraject, adviseren en voorlichten. Het is te danken aan dit menselijke karakter dat steeds meer studenten kiezen voor deze opleiding. Want vrijwel iedereen houdt ervan om met mensen te werken. Dit biedt immers volop afwisseling. Zo wordt elke dag weer een nieuwe werkdag vol uitdaging en leermomenten.

Wat doet de toegepast psycholoog?

Toegepast psychologen gebruiken op handige wijze de uitvoerige psychologische kennis om praktische problemen van individuen of groepen te herkennen en hier een gevolg aan te geven. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de vorm van bijsturen, trainen en mentale begeleiding. De rol van zowel begeleider als ondersteuner wordt daarom veelal ingevuld. Zo kan er worden gewerkt om de mentale conditie van een cliënt te verbeteren, bepaalde gedragsvormen af te leren of juist te activeren, en persoonlijke problemen op emotioneel vlak in goede banen te leiden. Wat de uitdaging ook is; het menselijke contact vult altijd een centrale rol in. Want uiteindelijk wil je mensen helpen om te groeien en zichzelf te hervinden. Dát is wat een toegepast psycholoog doet.

Aangeleverd door HBO Drechtsteden in Dordrecht

Over Floris

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top