zondag, december 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Waarom worden mannen onvruchtbaar?
Waarom worden mannen onvruchtbaar?

Waarom worden mannen onvruchtbaar?

  • Nederland
  • Als je een kindje wilt maken, en het lukt niet, dan wordt er al snel gedacht dat de vrouw geen kinderen kan krijgen. Maar ook mannen kunnen onvruchtbaar zijn. Hoe komt dat eigenlijk?
  • Gezondheidscentrum Nederland
  • http://mannenkwalen.blogse.nl
  • bobjans@outlook.com

Waarom worden mannen onvruchtbaar

Bij het uitblijven van een zwangerschap wordt er gekeken naar de oorzaak hiervan. Bij ongeveer 30 procent ligt de oorzaak bij de mannelijke partner.

Alhoewel er bijna nooit sprake is van een algehele onvruchtbaarheid (infertiliteit) bij een man, kan de kwaliteit van het zaad zo verminderd zijn dan bevruchting niet plaats kan vinden. Tegenwoordig kunnen we makkelijk vaststellen wat het bevruchtend vermogen is van de sperma.

Factoren die van invloed zijn op de zaadkwaliteit

Bij dubbelzijdig niet ingedaalde zaadballen kan de vruchtbaarheid van de zaadcellen tot 70 procent afnemen.

Verminderde zaadkwaliteit kan worden veroorzaakt door een aantal factoren. Zo worden overmatig alcoholgebruik (meer dan twee glazen per dag), tabak en drugsgebruik als duidelijke oorzaak aangegeven voor verminderde zaadkwaliteit.

Daarnaast kan te vaak klaarkomen (meerdere keren per dag) zorgen voor een tekort aan zaadcellen per zaadlozing. Daarentegen kan te weinig klaarkomen eveneens voor vermindering van de zaadkwaliteit zorgen. Door eens in de drie tot vijf dagen voor een zaadlozing te zorgen wordt een optimale hoeveelheid zaadcellen opgebouwd.

Risicoberoepen waarbij gewerkt wordt met chemische- of radioactieve stoffen, lood, bestrijdingsmiddelen en oplosmiddelen kunnen ook van invloed zijn op de zaadkwaliteit.

Besmettelijke ziekten zoals Gonorroe of chlamydia kunnen ontstekingen veroorzaken in de zaadballen waardoor deze aangetast worden.

Over- of ondergewicht kunnen van invloed zijn op uw vruchtbaarheid.

Wat gebeurt er bij het onderzoek?

Er zal worden gekeken en gevoeld of de ballen zijn ingedaald en of de zaadballen en de afvoerkanalen ‘normaal’ aanvoelen. Verdikkingen hierin kunnen duiden op spataderkluwen en verstoppingen. Daarnaast zal de arts kijken naar de vitaliteit en beweeglijkheid van de zaadcellen (sperma-analyse). Hiervoor zal een kleine hoeveelheid sperma moeten worden ingeleverd. Mogelijk is een tweede controleonderzoek nodig bij een abnormale spermatogram. Ook zal de prostaat bevoeld worden. Daarnaast wordt er gevraagd naar ziektes, geneesmiddelengebruik, operaties en seksuele ontwikkelingen.

Normale zaadlozing

Bij een normale zaadlozing komen er gemiddeld 20 tot 50 miljoen zaadcellen per ml. spermacellen vrij. Worden er bij een telling minder dan 20 miljoen zaadcellen gevonden dan spreekt men over verminderde vruchtbaarheid. Bij een ernstige zaadafwijking worden er minder dan 10 miljoen zaadcellen per ml. gevonden.

Impotentie

Vaak wordt gedacht dat als mensen impotent zijn, ze ook geen kinderen kunnen krijgen. Maar dat is niet helemaal waar. Voor meer informatie over impotentie kunt u kijken op http://mannenkwalen.blogse.nl/ 

Over bobjans@outlook.com

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top