dinsdag, juli 14, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Waarom zou iemand opteren voor een warmtepomp?
Waarom zou iemand opteren voor een warmtepomp?

Waarom zou iemand opteren voor een warmtepomp?

  • Belgie
  • Warmtepompen: Iedereen met bouw- of renovatieplannen heeft er wel al van gehoord. Een warmtepomp is een toestel dat de conventionele warmwaterketel op aardgas of mazout vervangt. Het werkt op een lagere temperatuur, dus het kan je nog centen uitsparen op je energiefactuur. Daarnaast zou het gratis energie gebruiken? Hoe komt het dat het dan nog geen standaard is geworden in de bouwsector?
  • warmtepomp
  • Masser
  • adrien.referenceur@gmail.com

Een milieubewust systeem

Het klopt wel degelijk, een warmtepomp maakt gebruik van gratis beschikbare energie om uw woning te verwarmen en van warm water te voorzien. De werking is niet zo ingewikkeld: de zon warmte de aarde op en er worden warmtecalorieën opgeslagen in onze omgeving (bodem, lucht en water). Een extractie-element onttrekt deze lage warmte aan de omgeving en vervoert ze door naar een compressor, waar ze wordt omgezet naar een bruikbare temperatuur. De compressor is het enige element dat energie nodig heeft. Je gebruikt dus in principe zonnewarmte om je huis te verwarmen en bent op die manier niet meer rechtstreeks afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Voor elke situatie een warmtepomp

Momenteel zijn er op de markt heel wat verschillende systemen. Elke woning heeft een eigen situatie. Een appartement heeft een beperkte oppervlakte en geen tuin, een villa heeft een grote te verwarmen oppervlakte maar wel een tuin. Beide hebben niet hetzelfde systeem nodig.

Een appartement heeft het meest baat bij een lucht/water of aerothermische warmtepomp. Die heeft in theorie een te laag rendement voor een woning maar is perfect voor een appartement. De installatie is niet te intensief en de kostprijs ligt relatief laag. De villa zal met de aerothermische warmtepomp alleen het zwembad kunnen verwarmen.

Voor de woning moet het beroep doen op een grond/water, grond/grond of water/water warmtepomp, respectievelijk een geothermische, een directe expansie of een hydrothermische warmtepomp. Deze systemen vergen een meer intensieve installatie, met een hoger rendement als resultaat maar de kostprijs zal dan ook een pak hoger liggen. Een goede aannemer met een goed plan is dus een goed advies.

Investeren in de toekomst

Redenen genoeg om te kiezen voor een warmtepomp. Als vooral de kostprijs u vooral afschrikt, weet dan dat u investeert om nooit meer een gas of mazout rekening te moeten betalen in de toekomst. Goed voor u maar ook goed voor de planeet. Een goed systeem kan gemakkelijk 75% van zijn benodigde energie uit de natuur halen. Dit betekent dus slechts één vierde van de verbruikte (elektrische) energie moet u betalen!

Over Adrien

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top