vrijdag, september 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Warmtepompen voor een duurzame verwarming
Warmtepompen voor een duurzame verwarming

Warmtepompen voor een duurzame verwarming

  • Belgie
  • Een warmtepomp werkt op lage warmte. Dit wil zeggen dat het een lage warmte gebruikt en omzet naar een bruikbare temperatuur. Die lage warmte zit immers opgeslagen in onze omgeving door de zon die de aarde opwarmt. Een warmtepomp zal deze warmtecalorieën onttrekken uit die omgeving en via een compressor omzetten in een hogere temperatuur om een centrale verwarming met vloeistof aan te drijven.
  • warmtepomp
  • Masser
  • http://www.masser.be/nl
  • adrien.referenceur@gmail.com

Duurzaam en energiebesparend

De warmtepomp is dus een duurzaam alternatief voor een traditionele cv-ketel. Duurzaam omwille van het feit dat er, buiten een minimum aan elektrische stroom, geen andere brandstoffen bij komen kijken. Energiebesparend omdat er geen stookolie of aardgas moet voorzien worden. Een stijging van uw elektriciteitsfactuur is natuurlijk niet abnormaal.

Een voorbeeld van een gemiddeld project met een goed afgesteld systeem, heeft een rendement van 75% gratis energie. Dit wil zeggen dat slecht één vierde van de verbruikte energie is om warmte te creëren moet betaald worden. Al de rest komt van de zon!

Systemen en kostprijs

Nu zijn er uiteraard een hele hoop verschillende systemen en installaties met elk hun rendement en kostprijs. Vooral dat laatste is één van de redenen waarom veel mensen nog niet ten volle deze technologie vertrouwen.

Desondanks lopen de prijzen uiteen, verschillen ze per project en zijn ze analoog met het gewenste rendement. Hier is een greep uit het aanbod op de markt: geothermische (grond/water) warmtepompen, hydrothermische (water/water) warmtepompen, aerothermische (lucht/water) warmtepompen en ook nog directe expansie warmtepompen (grond/grond).

De keuze tussen de systemen hangt dus af van het project en daarvan hangt dan ook de kostprijs af. De technologie kost doorgaans hetzelfde, maar de plaatsingskosten verschillen fel. Een grond/water warmtepomp met een horizontale of verticale extractie-eenheid brengt bijvoorbeeld heel wat graafwerken en manuren met zich mee. Een lucht/water warmtepomp, bedoeld om een appartementje van warm water en verwarming te voorzien, kost een pak minder omwille van de eenvoud van de installatie.

Daarnaast mag je ten slotte ook niet vergeten dat het rendement met een warmtepomp het hoogst is wanneer er een vloerverwarming wordt gebruikt. Ook niet het goedkoopste. In elk geval loont het de moeite om te horen of uw project in aanmerking komt, want eens uw installatie klaar is voor gebruik, geniet u van gratis energie en een forse stijging van de waarde van uw woning!

Meer info over het warmtepomp

Over Adrien

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top