woensdag, november 14, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Energie & Milieu / ‘Waterveiligheid en vismigratie gaan goed samen in Zuidwestelijke Delta’, zegt AWP
‘Waterveiligheid en vismigratie gaan goed samen in Zuidwestelijke Delta’, zegt AWP

‘Waterveiligheid en vismigratie gaan goed samen in Zuidwestelijke Delta’, zegt AWP

  • Nederland
  • De Algemene Waterschapspartij (AWP) wil dat nu al wordt gestart met nadenken over een nieuwe zeesluis in de Nieuwe Waterweg, ter bescherming van de Randstad. Door afsluiting van de Nieuwe Waterweg stromen de Waal en Maas via de Oosterschelde naar zee. Zo ontstaat een zoet-zout gradiënt, die goed is voor vismigratie.
  • foto Hans april2013
  • Algemene Waterschapspartij
  • http://www.algemenewaterschapspartij.nl/nieuws/waterveiligheid-en-vismigratie-gaan-goed-samen-in-zuidwestelijke-delta
  • h.middendorp@algemenewaterschapspartij.nl
  • Voor aanvullende informatie: bel Hans Middendorp: 06 37 47 53 17 De uitgebreide versie van dit persbericht staat hier: http://www.algemenewaterschapspartij.nl/nieuws/waterveiligheid-en-vismigratie-gaan-goed-samen-in-zuidwestelijke-delta

Met het veranderende klimaat en de stijgende zeespiegel is het belangrijk om nu al na te denken over een zeesluis in de Nieuwe Waterweg. Daarmee wordt de kustlijn verkort en zijn de Drechtsteden veilig bij hoog water.

Als het rivierwater uit Waal en Maas niet meer via de Nieuwe Waterweg naar zee kan stromen, moet het water naar buiten via Volkerak en Haringvliet. Daardoor gaat de delta weer stromen en ontstaat er een dynamische zoet-zoutgradiënt. En dat is goed voor vismigratie.

Met een voorbereidingstijd van 20 tot 25 jaar, mogen we nu wel beginnen, zodat de zeesluis operationeel is in 2050.De kosten van de zeesluis zijn door door Rijkswaterstaat geraamd op 1,5 miljard euro, en daarmee vergelijkbaar met de kosten voor de nieuwe sluizen in het  Noordzeekanaal.

De Algemene Waterschapspartij (AWP) is voorstander van het afsluiten van de Nieuwe Waterweg voor de waterveiligheid van de Randstad. En als de delta weer gaat stromen, is dat goed voor de natuur en voor de vismigratie.

Meer informatie: 

http://www.algemenewaterschapspartij.nl/nieuws/waterveiligheid-en-vismigratie-gaan-goed-samen-in-zuidwestelijke-delta

Hans Middendorp is lid van het landelijk bestuur van de Algemene Waterschapspartij. Hans publiceert geregeld over wateronderwerpen.

Over HansMiddendorp

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top