vrijdag, januari 18, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Cijfers / Weer meer fouten bij Europese bestedingen
Weer meer fouten bij Europese bestedingen

Weer meer fouten bij Europese bestedingen

  • Europa
  • Het aantal fouten bij de besteding van Europese gelden door de EU-lidstaten blijft de laatste jaren alsmaar stijgen. In 2012 ging het naar schatting bij 4,8 procent van de betalingen mis, een jaar eerder was het nog 3,9 procent, tegen 3,7 procent in 2010. Vorig jaar werd ruim 6,5 miljard euro van de EU-begroting niet juist uitgegeven door de lidstaten.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjehd52xwbzo/nieuws/weer_meer_fouten_bij_europese?ctx=vhsjd8w6pdvc&tab=0

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Europese Rekenkamer, dat dinsdag in Brussel is gepresenteerd. De instantie die de Europese uitgaven controleert, baseert haar cijfers op steekproeven en controle van administraties. De rekenkamer pleit voor betere controles door de lidstaten zelf. Ook het toezicht door de Europese Commissie zou te zwak zijn.

Het ging onder meer verkeerd bij een reeks projecten die niet voor Europese subsidie in aanmerking kwamen. De foutenschatting is geen graadmeter voor fraude of verspilling, benadrukt de Europese Rekenkamer. Volgens Europese cijfers ligt de fraude bij de Europese uitgaven op 0,25 procent.

Het Nederlands lid van de rekenkamer, Gijs de Vries, vindt dat de unie moet streven naar 2 procent fouten of minder: ,,Maar de politieke druk op de landen en Brussel is niet groot genoeg. De meeste lidstaten kijken weg.”

De meeste fouten (7,9 procent) vond de rekenkamer bij de uitgaven voor de ontwikkeling van plattelandsgebieden, milieu, visserij en gezondheidsbeleid. Bij het stimuleren van achtergebleven Europese regio’s, energie en vervoer ging het ook nog vaak mis (6,8 procent).

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top