woensdag, januari 19, 2022
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Weghalen van afvalbakken zorgt voor minder afval op straat
Weghalen van afvalbakken zorgt voor minder afval op straat

Weghalen van afvalbakken zorgt voor minder afval op straat

  • Nederland
  • Tokio is een van de schoonste steden ter wereld, hoewel er evenveel mensen wonen als in heel Nederland. Wat kunnen wij leren van de inwoners van deze stad?
  • Tokio afvalbak
  • Binsystem
  • http://www.binsystem.nl/
  • k.aarts@scherponline.nl

Afvalbakken zijn in het Nederlandse straatbeeld niet meer weg te denken. Ze staan op elke hoek van de straat, in welke vorm dan ook. Wij gaan er vanuit dat hoe meer afvalbakken er te vinden zijn op straat, hoe minder zwerfafval er ligt. Japan heeft het tegendeel bewezen. De miljoenenstad Tokio is een van de schoonste ter wereld. Het geheim van deze stad is dat er geen afvalbak op straat te vinden is.

Tokio

Het begon in 1995 toen er een terroristische aanslag plaatsvond in het metro stelsel van Tokio. Er vielen dertien doden en duizenden gewonden door de aanslag die georganiseerd was door de Japanse sekte Aum Shinrikyō. Na deze aanslag werden alle afvalbakken in de stad verwijderd uit angst voor een nieuwe aanslag. Dit terwijl de afvalbakken niet direct iets te maken hadden met de aanslag.

De afvalbakken zijn na de aanslag nooit teruggeplaatst en jaren na het weghalen van de afvalbakken is er een gunstige bijkomstigheid te zien: Tokio is schoner dan ooit. Het lijkt erop dat het verantwoordelijkheidsgevoel van de inwoners van Tokio een rol speelt bij het achterlaten van afval. Zij nemen elke dag als ze hun huizen verlaten een plastic zakje mee om gedurende de dag hun afval in te verzamelen. Aan het einde van de dag legen ze de zak thuis door het afval te scheiden in de bijbehorende afvalbakken.

London & New York

Niet alleen de inwoners van Tokio blijken een juist verantwoordelijkheidsgevoel te hebben. Ook in het metrostelsel van London zijn de afvalbakken verwijderd waarna het zwerfafval alleen maar afnam. Hetzelfde effect kwamen we tegen in het Central Park in New York.

Uit een Nederlands onderzoek is ooit gebleken dat de bordjes die ons erop wijzen om geen afval achter te laten (bijvoorbeeld in parken of andere openbare ruimten) een averechts effect te hebben. In de plaats van het verzoek te respecteren lijken mensen juist minder waarde te hechten aan waar ze hun afval laten. Misschien wordt het tijd dat we in Nederland afvalbakken ook meer tactisch plaatsen.

Over Anette

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top