dinsdag, september 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Nederland / Welke vergunningen hebben buitenlandse werknemers nodig?
Welke vergunningen hebben buitenlandse werknemers nodig?

Welke vergunningen hebben buitenlandse werknemers nodig?

  • Nederland
  • Buitenlandse werknemers hebben vergunningen nodig om in Nederland te komen werken.
  • The Payroll Advisor
  • contact@thepayrolladvisor.nl

Buitenlandse werknemers kunnen tekorten op de Nederlandse arbeidsmarkt aanvullen. Om in Nederland te mogen werken moeten zij aan verschillende eisen voldoen. Een van die eisen is een vergunning om te mogen werken. Hebben zij bijvoorbeeld een verblijfsvergunning en tewerkstellingsvergunning nodig? In dit artikel behandelen we de vergunningen die verplicht zijn voor een buitenlandse werknemer om in Nederland te mogen werken.

EER en Zwitserland
De EER (Europese Economische Ruimte) bestaat uit alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Werknemers uit de EER en werknemers uit Zwitserland hebben geen vergunning nodig en mogen gewoon in Nederland komen werken. Werknemers uit Kroatië hebben tot 1 juli 2018 een vergunning nodig, ondanks dat Kroatië sinds 2013 lid is van de EU.

Één vergunning voor verblijf en arbeid
Werknemers van buiten de EER of Zwitserland moeten een GVVA aanvragen. Een GVVA is een gecombineerde vergunning voor zowel verblijf als tewerkstelling. Deze vergunning dient aangevraagd te worden als de werknemer langer dan 3 maanden in Nederland wil komen werken. Er hoeft dus maar één aanvraag ingediend te worden.

Tewerkstellingsvergunning
Er zijn een aantal groepen uitgezonderd voor de GVVA. Werknemers die aan de volgende voorwaarden voldoen hoeven geen GVVA aan te vragen, maar moeten wel een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het UWV:

  • Ze komen korter dan 3 maanden in Nederland werken
  • Seizoen werkers
  • Studenten
  • Asielzoekers
  • Werknemers van een internationale organisatie die naar Nederland overgeplaatst worden
  • Kroaten

Deze groepen moeten ook een verblijfsvergunning aanvragen bij de IND.

Voorwaarden vergunningen
Werknemers van buiten de EER mogen alleen in Nederland komen werken als ze aan een aantal voorwaarden voldoen: er kan geen geschikte kandidaat gevonden worden in één van de EER landen, de vacature staat minimaal 5 weken open, als er een moeilijk vervulbare vacature is moet deze minimaal 3 maanden open staan en ten slotte moet de werkgever er alles aan doen om een geschikte werknemer in Nederland of de EER te vinden.

Groepen waar geen vergunning voor nodig is
Voor werknemers van buiten de EER is niet in alle gevallen een vergunning nodig. De volgende groepen vallen hier onder:

  • Werknemers met een hoge opleiding die een bijdrage aan de kenniseconomie leveren
  • Werknemer die een verblijfsvergunning hebben waar ‘arbeid is vrij toegestaan’ op staat
  • Zelfstandige ondernemers die werk doen wat er op hun verblijfsvergunning staat

Over Anette

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top