woensdag, maart 20, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Gezondheid & Schoonheid / Wetenschappers kweken stembanden in laboratorium
Wetenschappers kweken stembanden in laboratorium

Wetenschappers kweken stembanden in laboratorium

  • Nederland
  • De eerste gekweekte stembanden zijn een feit en dat betekent dat mensen in de toekomst nooit zonder stembanden hoeven te zitten. De gekweekte stembanden zijn gemaakt van donatie cellen en maken het geluid van een Kazoo.
  • Kuijpers
  • http://www.kuijpers.nl/controlled-environments_379.html
  • k.aarts@scherponline.nl

Een doorbraak in de wetenschap: voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om stembanden te kweken in een centrale sterilisatie afdeling. De stembanden zijn gekweekt uit menselijke cellen die van donatie afkomstig zijn. Deze uitvinding kan een groot verschil betekenen voor mensen die hun stembanden kwijt zijn geraakt door een operatie of een ziekte.

Gedoneerde cellen

De gedoneerde cellen kwamen van vier personen die een stemband amputatie moesten ondergaan. De afgenomen cellen vormen samen een weefsel die veel weg heeft van het slijmvlies van menselijke stembanden. In totaal hebben de wetenschappers honderdzeventig stembanden kunnen kweken van een millimeter dik en zestien millimeter lang. Door deze ontdekking kunnen nu nog meer organen worden gekweekt. Eerder zijn wetenschappers er al in geslaagd om een hart, nieren en de luchtpijp te kweken uit menselijke cellen.

Testen

Uiteraard moeten de stembanden ook lucht tot geluid om kunnen vormen. Om dit te testen hebben de wetenschappers strottenhoofden van honden gebruikt. Ze maakte de gekweekte stembanden aan een stukje collageen vast en bevestigden die aan de strottenhoofden. Omhuld met een luchtpijp bliezen ze er vervolgens warme lucht doorheen. Aan de hand van die testen kunnen de wetenschappers concluderen dat er inderdaad geluid uit kwam, maar dat dit geluid klonk als het geluid van een Kazoo. Of zoals ze het zelf noemen: ‘robotachtig’. Om een normale menselijke sound te krijgen hebben stembanden een mond en keel nodig als klankenkast.

Betere vervanging

Hopelijk kunnen de stembanden gauw gebruikt worden. Alleen al in de Verenigde Staten hebben naar schatting 20 miljoen mensen vraag naar nieuwe stembanden. Voor het zo ver is moeten er nog een aantal testen worden gedaan, maar de wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de gekweekte stembanden beter zijn dan degene die nu worden gebruikt als vervanging. Mensen die nu een stemband nodig hebben krijgen vaak een exemplaar gemaakt van weefsel uit de mond, een weefsel die hier eigenlijk niet geschikt voor is aldus de wetenschappers.

 

Over Anette

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top