woensdag, oktober 24, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Rubrieken / Kunst & Cultuur / Willem van Oranje ‘terug’ in Breda
Willem van Oranje ‘terug’ in Breda

Willem van Oranje ‘terug’ in Breda

  • Nederland
  • Een standbeeld van Willem van Oranje, de vader des vaderlands, siert sinds vanmiddag het Kasteel van Breda. 430 jaar na het overlijden van de prins namen generaal buiten dienst Peter Van Uhm en burgemeester Peter van der Velden van Breda de onthulling voor hun rekening.
  • willem-1
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/06/11/willem-van-oranje-terug-in-breda

Dat het standbeeld zichtbaar werd, ging niet zomaar aan Breda voorbij. Acteur Huub Stapel bezocht als koning Willem I de Grote Markt in Breda en haalde daar burgemeester Van der Velden op. Met hem reed hij via het Valkenbergpark naar de Koninklijke Militaire Academie (KMA). In het park voerde Stapel met toneelgroep Galgenaas een kort toneelstuk op waaraan ook belangstellenden konden meedoen. Regisseuse Simone de Kuyper schreef het script.

Logische plaats

Aansluitend werd op de KMA de akte van schenking overhandigd aan commandant Nederlandse Defensie Academie generaal-majoor Theo Vleugels. Volgens hem had het beeld geen betere plaats kunnen krijgen. Het kasteel van Breda, waar Willem van Oranje ooit woonde, is al sinds de oprichting van de KMA in 1828 de thuisbasis voor de officieren in opleiding. Universitair hoofddocent professor Wim Klinkert was het met Vleugels eens. Volgens hem verbleef Willem van Oranje met zijn eerste echtgenote Anna van Buren graag in Breda en was het Breda dat Oranje en de Nederlanden samenbracht. “En op welke plaats kan dat beter gesymboliseerd worden dan op deze, tussen Willems Bredase Kasteel en de voormalige Kasteeltuinen.”

Door inspanning van de Prins Willem I Herinnering Stichting was het mogelijk het beeld van de Vader des Vaderlands te plaatsen bij het Kasteel van Breda, waar hij in de 16e eeuw woonde.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top