zaterdag, januari 18, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Europa / Winnaars 5e EU-gezondheidsprijs voor journalisten bekendgemaakt
Winnaars 5e EU-gezondheidsprijs voor journalisten bekendgemaakt

Winnaars 5e EU-gezondheidsprijs voor journalisten bekendgemaakt

  • Europa
  • 8 april heeft Tonio Borg, Europees commissaris voor Gezondheid, tijdens een prijsuitreiking in Brussel de winnaars van de vijfde EU-gezondheidsprijs voor journalisten bekendgemaakt. Uit de meer dan 850 ingezonden artikelen werden 28 nationale finalisten geselecteerd door jury's in alle EU-landen.
  • Parlementair Documentatie Centrum
  • http://www.europa-nu.nl
  • nv201@pdc.nl
  • http://www.europa-nu.nl/id/vjisfdo1qoy4/nieuws/winnaars_5e_eu_gezondheidsprijs_voor?ctx=vha4p1b880v2&tab=0

Uit deze voorselectie van 28 uitstekende artikelen zijn de volgende winnaars gekozen:

1e plaats: Henk Blanken, voor zijn artikel “Carels hoofd” in het Dagblad van het Noorden (Nederland), een verhaal waarin een jonge parkinsonpatiënt wordt gevolgd van diagnose tot behandeling, met een gedetailleerd en emotioneel verslag van de baanbrekende chirurgische ingreep die hij ondergaat;

2e plaats: Christiane Hawranek en Marco Maurer, voor hun scherpe, documentaireachtige artikel “De ziekensmokkelaars” (“Die Krankenschlepper”) in Die Zeit (Duitsland), waarin de aandacht wordt gevestigd op dubieuze praktijken op het gebied van niet-gereguleerde grensoverschrijdende medische zorg;

3e plaats: Mette Dahlgaard, voor haar artikel “Maak ik iemand dood?” (“Slår jeg nogen ihjel?”) in de krant Berlingske (Denemarken), het verhaal van een spermadonor die ontdekt dat hij drager is van een gen dat verantwoordelijk is voor een sterk erfelijke vorm van kanker, maar op een muur stuit bij zijn pogingen om eventuele kinderen die hierdoor getroffen zouden kunnen worden, te waarschuwen.

Commissaris Borg zei hierover het volgende: “Journalisten uit heel Europa hebben opnieuw bijgedragen tot de kennis en het begrip van het publiek op het gebied van belangrijke gezondheidskwesties. Zij hebben tal van fascinerende artikelen ingezonden over onderwerpen als de ziekte van Alzheimer, de gevaren van suiker, het gebruik van robots voor het uitvoeren van operaties, zeldzame ziekten en euthanasie. De drie beste artikelen, die na uitvoerig overleg door de EU-jury zijn geselecteerd, blonken uit in intensiteit, originaliteit en het vermogen de lezer te boeien.”

Achtergrond

De EU-gezondheidsprijs voor journalisten wordt nu voor het vijfde jaar op rij uitgereikt. De prijs is erop gericht belangrijke gezondheidskwesties onder de aandacht te brengen die het leven van mensen in de hele EU beïnvloeden en waaraan de Europese Commissie via wetgeving of andere initiatieven iets doet. De prijs wil ook uitstekende journalistiek over gezondheidskwesties in heel Europa aanmoedigen en belonen.

Het hoofdthema van deze editie van de prijs was “Europa voor patiënten”, met als specifieke thema’s: grensoverschrijdende gezondheidszorg, zeldzame ziekten, orgaandonatie en ‑transplantatie, arbeidskrachten in de gezondheidszorg, patiëntveiligheid en ziekenhuisinfecties, chronische ziekten, vaccinatie, verstandig gebruik van antibiotica, ouder worden en dementie, actief en gezond ouder worden, geneesmiddelen en gezondheidsbepalende factoren: tabak, alcohol, voeding en lichaamsbeweging.

De selectie van de winnaars vond plaats in twee etappen. Nationale jury’s selecteerden één finalist per land, waarna een jury op EU-niveau, bestaande uit ambtenaren van de Europese Commissie, deskundigen op het gebied van de volksgezondheid en journalisten, in Brussel bijeenkwam om te beslissen wie de eerste, tweede en derde plaats zouden behalen.

De eerste, tweede en derde plaats werden beloond met een bedrag van respectievelijk 6 500, 4 000 en 2 500 EUR 1 .

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top