vrijdag, november 16, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Winnaars Kavli Prijzen 2014 bekend gemaakt
Winnaars Kavli Prijzen 2014 bekend gemaakt

Winnaars Kavli Prijzen 2014 bekend gemaakt

  • Nederland
  • Negen topwetenschappers zijn winnaar geworden van de Kavli Prijzen 2014. De toekenning van de Kavli Prijzen is een samenwerking tussen de Noorse Academie van Wetenschappen, het Noorse Ministerie van Onderwijs en Wetenschap en de Kavli Foundation, aan de TU Delft bekend door het plaatselijke Kavli Institute of Nanoscience Delft.
  • TU Delft
  • tudelft.nl
  • info@tudelft.nl
  • http://www.tudelft.nl/nl/actueel/laatste-nieuws/artikel/detail/winnaars-kavli-prijzen-2014-bekend-gemaakt/

Bekenden

De Kavli Prijzen zijn de meest prestigieuze wetenschappelijke prijzen in drie wetenschapsgebieden: nanowetenschap, astrofysica en neurowetenschap. De Kavli Prijs 2014 in Nanowetenschap wordt toegekend aan Thomas Ebbesen (Université Louis Pasteur, Université de Strasbourg), Stefan Hell (Max Planck Institute for Biophysical Chemistry) en John Pendry (Imperial College London). Zij ontvangen gezamenlijk de Kavli Prijs, waaraan een bedrag van 1 miljoen dollar verbonden is.

De winnende nanowetenschappers zijn bepaald geen onbekenden voor de nanowetenschappers van het Delftse Kavli Institute of Nanoscience. Cees Dekker, de huidige directeur van het Delftse Kavli Instituut, deelde samen met Thomas Ebbesen en Paul McEuen en Sumio Iijima de 2001 Agilent Europhysics Prize voor hun pionierend werk op het gebied van koolstof nanobuisjes. ‘Rond die tijd begon Ebbesen met zijn nano-optica werk’, zegt directeur Cees Dekker. En ook Stefan Hell is een directe collega van de Delftenaren. ‘Hij sprak op ons openingssymposium bij de oprichting van de Afdeling Bionanoscience in Delft’, aldus Dekker.

Licht

De winnaars krijgen hun prijs voor hun bijdrages aan de nano-optica. Ze hebben alle drie geholpen om conventionele aannames over de grenzen aan de resolutie in optische microscopie en beeldvorming omver te werpen. Ze hebben laten zien dat er interactie kan zijn tussen licht en nanostructuren die kleiner zijn dan de golflengte van dat licht en dat we nanostructuren dus met ‘gewoon’ licht kunnen waarnemen. Dit is van groot belang voor de voortgang van het hele vakgebied nanowetenschap. Dekker: ‘Een terechte prijs, want de doorbraak op het gebied van nano-optica is indrukwekkend.’

Neurowetenschap en astrofysica

De Kavli Prijs 2014 in Astrofysica wordt gedeeld door Alan H. Guth (MIT) Andrei D. Linde (Stanford University) en Alexei A. Starobinsky (Landau Institute for Theoretical Physics, Rusland). De Kavli Prijs 2014 in Neurowetenschap wordt gedeeld door Brenda Milner (Montreal Neurological Institute, McGill University), John O’Keefe (University College London) en Marcus E. Raichle (Washington University in St.Louis School of Medicine). De Kavli Prijzen 2014 worden op 9 september  uitgereikt in Oslo.

Over Content Editor S .

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top