dinsdag, april 13, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Culturele Instellingen / Woody Allen filmretrospectief in EYE
Woody Allen filmretrospectief in EYE

Woody Allen filmretrospectief in EYE

  • Nederland
  • Deze zomer brengt EYE een eerbetoon aan Woody Allen, een van de meest rebelse, creatieve en eigenzinnige cineasten van zijn tijd. Deze veelzijdige komiek met zijn herkenbare alter ego van de neurotische intellectueel, bereikt dit jaar de respectabele leeftijd van 80 jaar. EYE vertoont een selectie van circa 25 films veelal uit de EYE-collectie en op celluloid zoals Allen het graag ziet. Inclusief première Irrational Man.
  • image002
  • EYE
  • https://www.eyefilm.nl
  • info@eyefilm.nl
  • image001

Woody Allen filmretrospectief, van 16 juli t/m 16 september 2015 in EYE, IJpromenade 1, Amsterdam, www.eyefilm.nl/woody. Première Irrational Man op 20 augustus (distributie Paradiso Film). Een selectie uit het programma is in juli en augustus te zien in Filmhuis Den Haag.

Er gaat bijna geen jaar voorbij of er komt een film van hem uit. Met een carrière die ruim zes decennia beslaat behoort filmmaker, schrijver en acteur Woody Allen tot de grote komieken van de afgelopen honderd jaar. Hij werkte met grote acteursnamen zoals Scarlett Johansson (Matchpoint, Scoop), Xavier Bardem (Vicky Cristina Barcelona), Leonardo DiCaprio (Celebrity), Diane Keaton (Manhattan), Cate Blanchett (Blue Jasmine) en Mia Farrow (A Midsummer Night’s Sex Comedy, Broadway Danny Rose, Zelig).

Met een rijk programma besteedt EYE uitgebreid aandacht aan de comedyfilms van Allen, winnaar van maar liefst vier Oscars. Naast een indrukwekkend acteursensemble speelt een vertrouwde mix van slapstick, seks, jazz, psychoanalyse en relatieperikelen een prominente rol in de films van Allen. Met onverminderde energie gaat Allen binnenkort ook een tv-serie schrijven en regisseren voor Amazons video-on-demandkanaal Instant Video.

Over Woody Allen

Woody Allen (1935) debuteerde in 1961 als stand-up comedian, waarna hij een aantal succesvolle toneelstukken schreef voor Broadway en zijn eerste stappen op filmgebied zette als acteur (o.a. What’s New Pussycat, Casino Royale), totdat hem duidelijk werd dat hij zelf films wilde maken. Sinds zijn debuutfilm What’s Up, Tiger Lily (1966) heeft Allen 45 films geregisseerd, waarvan een aanzienlijk aantal voor een Oscar werd genomineerd.

Woody Allen heeft een onuitwisbaar stempel op het genre van de comedy gedrukt: romantische komedies als When Harry Met Sally, de tv-serie Seinfeld en films van hedendaagse independents als Noah Baumbach (The Squid and the Whale, Frances Ha) zijn stuk voor stuk schatplichtig aan hem. Tegelijkertijd reflecteert zijn werk de geschiedenis van de film, van de art cinema van Bergman en Fellini tot komieken als Chaplin en The Marx Brothers. Het unieke van Allen is dat hij hoge Europese cultuur en Amerikaanse populaire cultuur bij elkaar weet te brengen (en bespot) in films die bijna uitsluitend over relaties handelen en uiteindelijk niets meer of minder zijn dan morele vertellingen over onze tijd.

Over het filmprogramma

Het retrospectief bevat zijn belangrijkste en meest spraakmakende films en laat een licht schijnen op de thema’s in zijn werk, de invloed van Amerikaanse en Europese cultuur en de betekenis van Woody Allen voor de hedendaagse cinema. Vertoond wordt een selectie van circa 25 door Allen geregisseerde films, veelal uit de EYE-collectie (op celluloid, zoals Allen het graag ziet), van ‘the early, funny ones’ tot Blue Jasmine, de première van Irrational Man, een programma met films van anderen waarin Allen acteert (Antz met Woody als neurotische werkmier), documentaires, klassiekers waaruit wordt geciteerd en recente films in de geest van Woody Allen. Ook zijn er programma’s rondom thema’s in Allens werk: o.a. psychoanalyse, joodse identiteit, Oost-Europese literatuur en New York, met jazzoptredens, stand-up comedy-optredens en openluchtvoorstellingen.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top