donderdag, november 15, 2018
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Internationale / World Kidney Day: Gezonde nieren voor iedereen
World Kidney Day: Gezonde nieren voor iedereen

World Kidney Day: Gezonde nieren voor iedereen

  • Internationale
  • 10de Verjaardag van de Wereldnierdag – Vier door een glas water te geven! Brussel, 12 Maart 2015 – Vandaag vieren we de 10de editie van de Wereldnierdag, wereldwijd het meest gevierde evenement dat zich toespitst op de gezondheid van de nieren. Wereldnierdag wordt gezamenlijk georganiseerd door de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF). Dit jaar herinnert het thema “Gezonde nieren voor iedereen” ons eraan dat we niet allemaal gelijk zijn op het gebied van risico op en toegang tot behandeling van nieraandoeningen.
  • World Kidney Day
  • http://www.worldkidneyday.org
  • sophie@worldkidneyday.org
  • WKD 2015 Press Release - Dutch- General

10% van de wereldbevolking lijdt aan een bepaalde vorm van nierschade, er is dus nog een lange weg af te leggen om bewustzijn te verhogen rond de gevaren van nieraandoeningen. Chronische nierziekte, waarvan voorspeld wordt dat de incidentie in het komende decennium met 17% zal toenemen, wordt momenteel erkend als een globaal volksgezondheidsprobleem.

Sommige gemeenschappen in zowel landen met een hoog als een laag inkomen hebben een groter risico dan anderen door hun ethische achtergrond, socio-economische status en/of de plaats waar ze leven. Door de extreme hoge kosten van niervervangingstherapie, heeft dit grote gevolgen voor de volksgezondheid. Over de Afrikaanse, Amerikaans-Indiaanse, Spaanse, Aziatische of de Aborigeense bevolkingen is geweten dat zij hogere waarden hebben op gebied van diabetes en hoge bloeddruk die beide leiden tot chronische nierziekte. Daarom hebben deze bevolkingen een hoger risico om ernstige nierziektes te ontwikkelen die uiteindelijk kunnen leiden tot nierfalen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, hebben Afro-Amerikanen tot drie keer meer kans op nierfalen. In vergelijking metkaukasiërs, hebben Afro-Amerikanen een hogere gemiddelde bloeddruk, ontwikkelen ze op jongere leeftijd hypertensie en hebben ze een groter risico op complicaties zoals chronische nierziekten, een beroerte en hartziekten.

Daarbovenop zijn er ook een aantal belangrijke problemen en uitdagingen die het moeilijk maken om chronische nierziekten bij kwetsbare bevolkingsgroepen aan te pakken: slechte waterhygiëne, gebrek aan hydratatie, ongezonde keuzes op gebied van eten en drinken, taalbarrières, onderwijs- en geletterdheidsniveau, lage inkomens, werkloosheid, gebrek aan geschikte gezondheidsverzekering en bepaalde cultuurspecifieke gezondheidsovertuigingen en -praktijken – om er maar een paar op te noemen.

Dr. Guillermo Garcia Garcia, IFKF mede-voorzitter van de Wereldnierdag Stuurgroep herinnert ons eraan hoe het is om te leven met nieraandoeningen in een land dat slecht uitgerust is om dit probleem aan te pakken: “In Mexico bijvoorbeeld is het een tragedie om een nieraandoening te hebben die in het eindstadium is. Als je er geen sociale zekerheid en geen particuliere verzekering hebt, is je lot verzegeld.

Drink en geef een glas water op Wereldnierdag– Er zijn veel manieren om je steun voor dit goede doel te tonen: op 12 maart 2015 nodigen we de hele gemeenschap, regeringen, gezondheidswerkers en patiënten wereldwijd uit een glas water te drinken en ook een glas te geven aan hun familie, vrienden of collega’s. Dit is zowel een symbolisch gebaar als een gespreksopener om bewustwording te verhogen over de risico’s, gevaren en last van leven met nieraandoeningen en hoe het overal ter wereld op een simpele manier voorkomen en behandeld kan worden – hopelijk maken mensen zo meer bewuste levenskeuzes.

Dr. Philip Li, ISN mede-voorzitter van de Wereldnierdag Stuurgroep doet een oproep naar meer dan alleen de niergemeenshap om deel te nemen aan dit wereld-evenement: “Een glas water delen op 12 maart is een goede wijze om ons eraan te herinneren dat nieren vitale organen zijn en dat ze de beste zorg verdienen, waar je ook leeft, en of je tot de risicogroep behoort of niet. De stap zetten om een gezonde levensstijl te hanteren kan het risico verminderen en het vroeg opsporen en behandelen kan de vooruitgang van de nieraandoening afremmen of zelfs stoppen.”

Een wereldwijd groeiende online campagne – Na de uitstekende resultaten van vorig jaar willen we mensen aanmoedigen om de niergemeenschap online te steunen en mee te strijden tegen chronische nierziekte. Voor meer informatie en details van evenementen wereldwijd om de Wereldnierdag te vieren kan u terecht op www.worldkidneyday.org
Deelnemers kunnen hun foto’s met ons delen door de hashtag #glassofwater en #isupportwkd te gebruiken.

Over de organisatoren van Wereldnierdag:

Wereldnierdag is een gemeenschappelijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

De ISN, gesticht in 1960, is een vzw met als doelstelling de globale vooruitgang in nefrology. De stichting telt 9000 onderzoekers, clinici en andere professionele gezondheidsmedewerkers van 126 landen als lid. De educatie-, opleidings- en onderzoeksprogramma’s van ISN zijn erop gericht om wereldwijd de incidentie en de impact van nieraandoeningen te verminderen en maken van ISN de leidende internationale organisatie voor alle kwesties verbonden met de wetenschap en de praktijk van de nefrologie.

Meer informatie op www.theisn.org.

De IFKF, een overkoepelende vzw die gesticht is in 1999, telt momenteel 63 nierstichtingen en patiëntengroeperingen in 41 landen onder zijn leden. IFKF wil wereldwijd de gezondheid, het welzijn en de levenskwaliteit van personen met een nieraandoening verbeteren; verspreidt de standaarden voor beste praktijk voor de behandeling en zorg; helpt bij de oprichting van nierstichtingen in landen waar ze nog niet bestaan; bevordert educatieprogramma’s voor zijn leden; en promoot onderzoek naar nieraandoeningen.

Meer informatie op www.ifkf.org.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top