zaterdag, juni 6, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Zakendoen in China: Geheimzinnigheid troef
Zakendoen in China: Geheimzinnigheid troef

Zakendoen in China: Geheimzinnigheid troef

  • Internationale
  • In China zijn strategie, business model, zakelijke verhoudingen en inzicht en visie veelal goed bewaarde bedrijfs ‘geheimen’. Zelfs top-managers zijn veelal slechts een schakel in de kast. Dit verklaart ten dele waarom Chinese merken in het buitenland geen voet aan de grond krijgen: Meer dan negentig procent van de Chinese internationale bedrijven ontberen transparantie en vertrouwen volledig - en ten onrechte - op de Chinese, ‘geheimzinnige’ stijl van werken, ook in het buitenland.
  • New Thoughts
  • www.newthoughts.cn.com
  • rogier@newthoughts.cn.com
  • Noot voor de redaktie: Dit artikel is het vierde in een reeks van tien, gepubliceerd in april 2014. De thema's van deze artikels: 1) over onderhandelen met Chinezen, 2) over zaken 'vrienden' in China, 3) over 'guanxi' / relaties in China, 4) over transparantie in het Chinees zakelijk verkeer, 5) over Chinese medewerkers, 6) over relaties met de Chinese overheid, 7) over eten in China, 8) over drinken met Chinezen, 9) over geduld, eindeloos geduld bij het zakendoen met Chinezen en 10) over Hollanders in China. Dit artikel is geschreven door Rogier de Jong. Rogier doet inmiddels 5 jaar zaken in China; Niet als koper, maar als marketing adviseur en trainer voor Chinese bedrijven. Tijdens de Road2China Business Week, van 12 tot 16 mei, verhaalt hij in Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Groningen over zijn ervaringen met Chinezen: ondernemers, medewerkers en overheids functionarissen. Chinese etiquette, verschillen in stijl van werken en zakendoen, de Chinese markt, onderhandelen met Chinezen, samenwerken met Chinezen; Het komt allemaal aan de orde zijn hands-on workshops Zakendoen met Chinezen tijdens de Road2China Business Week. De workshops zijn van 18.30 tot 21.00 uur, aansluitend op - maar onafhankelijk van het Road2China Business Week dagprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Kamer van Koophandel. Dit artikel is rechtenvrij. Verzoeke publikaties te melden aan de auteur per email. Website workshops: http://workshops-zakendoen-met-chinezen-road2china-business-week.eventbrite.nl website New Thoughts: http://www.newthoughts.cn.com Kontakt met de auteur: Email: rogier@newthoughts.cn.com Telefoon: +8613603091702 (GMT+8)

GUANGZHOU, China – In China zijn strategie, business model, zakelijke verhoudingen en inzicht en visie veelal goed bewaarde bedrijfs ‘geheimen’. Zelfs top-managers zijn veelal slechts een schakel in de kast. Dit verklaart ten dele waarom Chinese merken in het buitenland geen voet aan de grond krijgen: Meer dan negentig procent van de Chinese internationale bedrijven ontberen transparantie en vertrouwen volledig – en ten onrechte – op de Chinese, ‘geheimzinnige’ stijl van werken, ook in het buitenland.

Zo is Huawei, de Chinese telecom gigant, immer niet in staat om toegang te verkijgen tot een aantal Westerse markten. Zeker en ten dele vanwege vermeende veiligheids risico’s, maar ook – en misschien wel vooral – vanwege Huawei’s ‘geheimzinnige’ karakter; Het rapport van het Amerikaans congres inzake Huawei en ZTE uit 2012 in dit verband spreekt boekdelen.

Chinese ondernemers zijn altijd verbaasd wanneer ik open en enthousiast vertel over mijn bedrijfs strategie, mijn business model en mijn zakelijke contacten en ik graag en gedetailleerd mijn inzicht en visie met hen deel. Wederzijds doen ze dat niet snel; Je weet immers nooit of ik iets kopieer, doorvertel, of er anderszins mijn voordeel mee doe, zo is de Chinese denkwijze.

De Chinese ‘geheimzinnigheid’ maakt onderhandelen met Chinezen en zakendoen in China moeilijk; De Chinese agenda komt veelal pas boven tafel wanneer er ‘vriendschappen’ zijn gesmeed.

Succesvol zakendoen met Chinezen vergt een Chinese aanpak. Hollandse ondernemers doen er goed aan zich te verdiepen in de Chinese kultuur en stijl van communiceren.

Tijdens de Road2China Business Week – van 12 tot 16 mei aanstaande – organiseert New Thoughts Workshops Zakendoen met Chinezen van 18.30 tot 21.00 uur in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Groningen. Deze workshops zijn aansluitend op – maar onafhankelijk van het Road2China Business Week dagprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Kamer van Koophandel.

Meer informatie over de Workshops Zakendoen met Chinezen tijdens de Road2China Business Week:

http://workshops-zakendoen-met-chinezen-road2china-business-week.eventbrite.nl

Over newthoughs

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top