donderdag, januari 17, 2019
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Zakendoen in China: Relaties met de Chinese overheid
Zakendoen in China: Relaties met de Chinese overheid

Zakendoen in China: Relaties met de Chinese overheid

  • Nederland
  • Er zijn grote verschillen tussen Nederland en communistisch China in termen van politiek systeem en de rol en werkwijze van de overheid. Voor ondernemers in Nederland in het algemeen is de overheid van ondergeschikt belang: En al helemaal de kwaliteit van persoonlijke relaties tussen ondernemers en individuele ambtenaren bepaalt niet of nauwelijks zakelijk succes. In China daarentegen zijn goede persoonlijke relaties tussen ondernemers en ambtenaren veelal voorwaardelijk voor zakelijk succes. De Chinese overheid is paternalistisch en invloedrijk.
  • 1
  • New Thoughts
  • www.newthoughts.cn.com
  • rogier@newthoughts.cn.com
  • Noot voor de redaktie: Dit artikel is het zesde in een reeks van tien, gepubliceerd in april 2014. De thema's van deze artikels: 1) over onderhandelen met Chinezen, 2) over zaken 'vrienden' in China, 3) over 'guanxi' / relaties in China, 4) over transparantie in het Chinees zakelijk verkeer, 5) over Chinese medewerkers, 6) over relaties met de Chinese overheid, 7) over eten in China, 8) over drinken met Chinezen, 9) over geduld, eindeloos geduld bij het zakendoen met Chinezen en 10) over Hollanders in China. Dit artikel is geschreven door Rogier de Jong. Rogier doet inmiddels 5 jaar zaken in China; Niet als koper, maar als marketing adviseur en trainer voor Chinese bedrijven. Tijdens de Road2China Business Week, van 12 tot 16 mei, verhaalt hij in Rotterdam, Amsterdam, Arnhem, Eindhoven en Groningen over zijn ervaringen met Chinezen: ondernemers, medewerkers en overheids functionarissen. Chinese etiquette, verschillen in stijl van werken en zakendoen, de Chinese markt, onderhandelen met Chinezen, samenwerken met Chinezen; Het komt allemaal aan de orde zijn hands-on workshops Zakendoen met Chinezen tijdens de Road2China Business Week. De workshops zijn van 18.30 tot 21.00 uur, aansluitend op - maar onafhankelijk van het Road2China Business Week dagprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Kamer van Koophandel. Dit artikel is rechtenvrij. Verzoeke publikaties te melden aan de auteur per email. Website workshops: http://workshops-zakendoen-met-chinezen-road2china-business-week.eventbrite.nl website New Thoughts: http://www.newthoughts.cn.com Kontakt met de auteur: Email: rogier@newthoughts.cn.com Telefoon: +8613603091702 (GMT+8)

Gecentraliseerde macht en een gebrek aan onafhankelijke controle hebben geleid tot een enorme corruptie gevoeligheid binnen het Chinese ambtelijk apparaat. Het lijkt er echter op dat de nieuwe Chinese president, Xi Jinping, het corruptie problem stevig aanpakt: Zijn controleurs jagen zowel op ‘vliegen’ als tijgers’. Kopieuze diners en andere – meer hedonistische – publiek-private bijeenkomsten behoren in menige stad inmiddels tot het verleden.

Toch verandert de anti-corruptie campagne op de korte termijn niets aan de rol en het belang van de Chinese overheid in het zakelijk verkeer. En Chinese ondernemers verwachten immer dat de overheid leiding geeft aan de economische ontwikkeling: Niet alleen faciliterend, maar ook praktisch sturend. Nederlandse ondernemers in China doen er dan ook goed aan te investeren in goede persoonlijke verhoudingen met Chinese ambtenaren.

Het aantal kansen in China voor Nederlandse ondernemers groeit met de dag: Het out-of-the-box -, creatieve – en innoverende vermogen van Hollanders is meer dan nodig tijdens de huidige periode van economische herstructurering.

Succesvol zakendoen met Chinezen vergt een Chinese aanpak. Hollandse ondernemers doen er goed aan zich te verdiepen in de Chinese cultuur en stijl van communiceren.

Tijdens de Road2China Business Week – van 12 tot 16 mei aanstaande – organiseert New Thoughts Workshops Zakendoen met Chinezen van 18.30 tot 21.00 uur in Amsterdam, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Groningen. Deze workshops zijn aansluitend op – maar onafhankelijk van het Road2China Business Week dagprogramma van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Kamer van Koophandel.

Meer informatie over de Workshops Zakendoen met Chinezen tijdens de Road2China Business Week:

http://workshops-zakendoen-met-chinezen-road2china-business-week.eventbrite.nl

Over newthoughs

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top