donderdag, april 9, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / Anderen / Zoeken naar resten en bezittingen slachtoffers MH17 gestaakt
Zoeken naar resten en bezittingen slachtoffers MH17 gestaakt

Zoeken naar resten en bezittingen slachtoffers MH17 gestaakt

  • Anderen
  • De repatriëringsmissie wordt door de verslechterde veiligheidsomstandigheden in de huidige vorm gestaakt. Dit kondigde minister-president Mark Rutte gisteren aan. Hij gaf als reden de toenemende spanning in het gebied, waardoor experts in belangrijke delen van het gebied hun werk niet kunnen doen.
  • Ministerie van Algemene Zaken
  • http://www.rijksoverheid.nl
  • info@minaz.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/08/06/zoeken-naar-resten-en-bezittingen-slachtoffers-mh17gestaakt

Een internationaal team, waartoe ook Defensiepersoneel behoort, zocht tot en met vandaag in Oost-Oekraïne naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers, die 17 juli omkwamen bij de vliegramp tijdens vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Ambitie is teruggaan

Terwijl Rutte in Nederland meldde dat de missie in het rampgebied wordt gestaakt, belde minister Jeanine Hennis Plasschaert haar Oekraïense collega Valeriy Geletey om ook hem op de hoogte te brengen van het besluit. Gisteren spraken zij nog met elkaar. Toen kwam de verslechterde veiligheidssituatie rond het rampgebied al aan de orde. Hennis verzekerde hem nu dat er in de regio een klein team achterblijft zodat de lokale bevolking nog eventuele stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers kan overdragen. Hennis zei in haar gesprek met Geletey dat het de ambitie is terug te gaan naar crash site zodra het mogelijk lijkt langere tijd onder stabiele omstandigheden te kunnen werken.

Internationaal team

Het internationale team dat dagelijks grote delen van de crash site uitkamt werd vanavond ook op de hoogte gesteld. Dat deed kolonel Kees Kuijs van de Koninklijke Marechaussee. Hij informeerde de Australiërs, Maleisiërs en Nederlanders in het Oost-Oekraïnse Soledar, thuisbasis van het team.

“Gedaan wat we konden”

De premier zei echter ook dat het niet betekent dat de onderzoeken en de opsporing ophouden.“We stoppen nu, maar we stoppen niet”, zei Rutte. Volgens hem kunnen de experts echter ook de komende periode hun werk niet doen. “In dat licht is het niet zinvol de repatriëringsmissie thans op deze manier voort te zetten”, aldus de minister-president. “Vanzelfsprekend trekken wij hierbij op met Australië, Maleisië en de OVSE. We zouden heel graag zijn gebleven om ons werk nog grondiger te kunnen doen. Maar de ontwikkelingen wijzen simpelweg in een andere richting. We hebben gedaan wat we konden onder de huidige omstandigheden en iedereen zal het met ons eens zijn dat we onze mensen niet aan onnodige risico’ s mogen blootstellen.”

Gevonden bagage

Volgens Rutte wordt er gewerkt in een zeer complexe situatie in een instabiele omgeving. “Goede dagen, waarop we met meer dan 100 mensen konden zoeken, werden afgewisseld met dagen waarin dat niet of maar zeer beperkt kon. De belangrijkste gebieden waarin we dachten slachtoffers te vinden zijn doorzocht en daarbij zijn enkele menselijke resten gevonden en persoonlijke bezittingen, zoals koffers, camera’s en paspoorten.” Rutte kondigde aan dat morgen uit Charkov een vlucht naar Nederland vertrekt met een grote hoeveelheid gevonden bagage.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top