zaterdag, september 25, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Landen / België / Zonnebanken zijn kankermachines: Stichting tegen Kanker lanceert campagne “Huidkanker Turbo 3000”
Zonnebanken zijn kankermachines: Stichting tegen Kanker lanceert campagne “Huidkanker Turbo 3000”

Zonnebanken zijn kankermachines: Stichting tegen Kanker lanceert campagne “Huidkanker Turbo 3000”

Stichting tegen Kanker lanceert haar campagne “Huidkanker Turbo 3000” op de bussen en trams van Antwerpen, Brussel, Luik, Charleroi, Leuven, Hasselt, Brugge, Kortrijk, Namen, Bergen, Doornik & Louvain-la-Neuve – Ottignies. In het voorjaar gaan heel wat mensen onder de zonnebank. Bovendien blijkt België bij de koplopers van het zonnebankgebruik in Europa, zo blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Euromelanoma. Maar het publiek schat de risico’s van zonnebanken onvoldoende in, of kent ze gewoon niet. En nog te veel zonnebankcentra maken misleidende reclame, waarmee ze nietsvermoedende consumenten aanzetten tot risicogedrag, en dus bijdragen tot de alarmerende stijging van het aantal huidkankers – campagnebeelden & infografieken in bijlage of via www.kanker.be/zonnebank & www.kanker.be/pers

Het aantal huidkankers blijft spectaculair toenemen. De zojuist gepubliceerde cijfers 2012 van Stichting Kankerregister bewijzen het opnieuw (zie § huidkanker in België, onderaan dit PB). Daarom start Stichting tegen Kanker de nieuwe campagne op de bussen in de 12 bovenvernoemde steden.

Fabeltjes over de zonnebank

Er leven nog te veel fabeltjes over de zonnebank. De zonnebankindustrie verspreidt er zelf ook, die consumenten blijven verleiden. De kankerverwekkende eigenschappen van zonnebanken zijn nochtans onbetwistbaar1. De WHO klasseert ze in dezelfde categorie als tabak en asbest: bewezen kankerverwekkend. Hieronder de vier grootste misverstanden.

  • Een eerste misvatting is dat “met mate” bruinen onder de zonnebank niet schadelijk is. Dat klopt niet. Er is geen enkele veilige drempel. Elke keer je onder de zonnebank gaat, verhoog je je risico op huidkanker.
  • Een tweede populair fabeltje is dat de zonnebank gezond is, want ze zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Maar het lichtspectrum van de zonnebank beschadigt je huid onherstelbaar. Een zonnebank is dus geen veilige bron van vitamine D.
  • Ten derde is er de mythe van het voorbruinen: een zonnebank zou een goede manier zijn om je huid voor te bereiden op de zomer. Ook dat is niet waar. Een bruine huid geeft slechts een bescherming vergelijkbaar met Factor 2 à 4, dat is onvoldoende.

Zonnebanken zijn kankermachines

Heel wat belangrijke gezondheidsinstellingen achten het bewezen dat zonnebanken kankerverwekkend zijn (zie www.kanker.be/pers voor de lijst). Over meerdere dingen zijn de gezondheidsorganisaties het eens: een zonnebank gebruiken voor je 35 bent, verhoogt je risico op huidkanker met 75% en elke keer je onder de zonnebank gaat, verhoog je je risico.

Zelfs al volgen zonnebankcentra de Belgische reglementering volledig – maar dat is lang niet altijd het geval, zo blijkt uit de controles van de FOD Economie – dan nog houdt dit niet in dat zonnebankgebruik bij hen veilig is. Er bestaat namelijk géén veilig gebruik van de zonnebank.

Registratie van en uiteindelijk verbod op zonnebank

De Stichting wil Belgen sensibiliseren over de kankerverwekkende eigenschappen van de zonnebank in het kader van haar algemene UV-preventie. Daarnaast vraagt de Stichting een verplichte registratie van en op termijn zelfs – mits de juiste overgangsmaatregelen – een verbod op zonnebankcentra zoals dat in Australië het geval is sinds 2015.

N.B.: Dit persbericht betreft niet de apparaten voor medisch gebruik.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top