dinsdag, augustus 4, 2020
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Bronnen / Bedrijfsleven & Ondernemers / Zorg en industrie werken samen: sleutel tot succes
Zorg en industrie werken samen: sleutel tot succes

Zorg en industrie werken samen: sleutel tot succes

  • Nederland
  • Ziekenhuizen die veel samenwerken met de industrie presteren beter op het gebied van toegepast onderzoek en innovatie.
  • STZ-Ziekenhuizen
  • http://www.stz.nl
  • info@stz-ziekenhuizen.nl

Dit blijkt uit de eerste Nederlandse Health Outlook 2013 van de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) en The Decision Group, die vrijdag 14 juni is gepresenteerd in Zeist. Gezamenlijke inspanning van industrie en STZ-ziekenhuizen levert meer innovatie, uitwisseling van ideeën en onderzoek naar nieuwe producten en behandelingen op. Toegepast onderzoek is het vliegwiel dat ziekenhuizen verbindt met de industrie; hiervan profiteren met name patiënten.

Binnen de STZ werken 28 ziekenhuizen samen aan topklinische zorg, onderzoek en opleiding. De Health Outlook 2013 geeft inzicht in de effecten van samenwerking tussen STZ-ziekenhuizen en de industrie, zoals bedrijven in medische hulpmiddelen, technologie, farmacie en zorginnovatie. Best practices zijn o.a. samenwerking en participatie in multidisciplinaire studies en het aantrekken van expertise. In STZ-ziekenhuizen werken veel hoogleraren, die aangesteld zijn bij een universiteit of universitair medisch centrum (umc). Zij creëren een hefboomwerking voor nieuwe onderzoekslijnen met een continue stroom van promovendi en publicaties. Op hun beurt trekt dit vervolgens weer meer industrie geïnvesteerde onderzoeksprojecten aan. De toename aan kennis en onderzoek biedt meerwaarde aan de patiëntenzorg door de komst van nieuwe behandelingen en technologieën.

Openheid van onderzoekszaken
De eerste Nederlandse Health Outlook is ontworpen en geproduceerd door het strategie- en adviesbureau The Decision Group en de STZ. De Health Outlook 2013 is een logisch vervolg op recente STZ publicaties en op de Life Sciences Outlooks welke sinds 2010 jaarlijks gepubliceerd worden door The Decision Group. De Health Outlook 2013 is een baanbrekend project dat toegepast onderzoek, innovatie en valorisatie in het Nederlandse landschap meet. Het doel is om uniform te registreren en te rapporteren over de resultaten van onderzoek en samenwerking met de industrie en de ziekenhuizen, inclusief de toepassing van die verworven kennis (valorisatie). De presentatie van de Health Outlook past in het beleid van de STZ om transparant te zijn over de werkwijzen binnen STZ-ziekenhuizen.

Stimuleren van onderzoeksbeleid
De Health Outlook blijkt een waardevol instrument voor de overheid om onderzoeksbeleid te stimuleren en voor de industrie om krachten te bundelen met ziekenhuizen rond toegepast onderzoek. Het geeft een heldere kijk op het onderzoek in STZ-ziekenhuizen. De Health Outlook bestaat uit een databank met gegevens van zestien topklinische ziekenhuizen op basis van acht prestatie-indicatoren en zeven stuurindicatoren. Deze database wordt jaarlijks vernieuwd en mogelijk aangevuld met data van meer ziekenhuizen. Uit de monitor blijkt dat er tussen ziekenhuizen verschillen zijn in het vermogen toegepast onderzoek uit te voeren. De monitor identificeert een aantal factoren dat hierop van invloed kan zijn, zoals omvang, mate van deskundigheid, aanwezigheid van ondersteuning en openheid naar industrie en andere partners. De best practices geven aan dat investeren in een goede onderzoekcultuur vruchten afwerpt.

Toegepast onderzoek is kernactiviteit van STZ-ziekenhuizen
De STZ ondersteunt medisch specialisten, verpleegkundigen en andere onderzoekmedewerkers in hun ontwikkeling en professionalisering. Zo biedt de STZ trainingen op het gebied van o.a. Good Clinical Practice en statistiek & datamanagement. De wetenschap bureaus in de ziekenhuizen helpen hen bij het aangaan van overeenkomsten met bedrijven en het verwerven van subsidies en fondsen; de STZ-ziekenhuizen krijgen geen onderzoekgeld van de overheid.

Uit een recente analyse van het Centrum voor Wetenschap en Technologie Studies (CWTS) blijkt dat het onderzoek in STZ-ziekenhuizen van hoog internationaal niveau is, reden voor de Nederlandse Federatie van umc’s en de STZ om de samenwerking op onderzoekgebied verder te intensiveren.

The Decision Group is een strategie- en adviesbureau. Het motto is “klanten helpen betere beslissingen te nemen”. Naast dat het team onderzoek doet naar relevante en innovatieve onderwerpen op het gebied van Healthcare, Life Sciences, Strategy & Governance heeft zij sterke academische connecties met de Harvard Business School, Erasmus Universiteit Rotterdam, The George Washington Universiteit en de Universiteit van St. Gallen.

De STZ is de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen waarin 28 grote topklinische opleidingsziekenhuizen samenwerken aan hooggespecialiseerde medische zorg. De afgelopen jaren heeft de STZ bewezen een gewaardeerde partner te zijn in de ontwikkeling van topklinische zorg, opleidingen, onderwijs, onderzoek en innovatie in Nederlandse ziekenhuizen.

Over Chief Editor

Chief content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top