maandag, oktober 18, 2021
Keuze van de Redactie
U bent hier: Home / Specials / Mensen / ‘Zwaarbevochten’ baretten voor elitetroepen
‘Zwaarbevochten’ baretten voor elitetroepen

‘Zwaarbevochten’ baretten voor elitetroepen

  • Nederland
  • Zowel aspirant-mariniers als aspirant-commando's hebben vandaag hun opleiding afgerond en ontvingen in Rotterdam of Roosendaal hun baret. De 51 mariniers-in-opleiding werden rond het middaguur in het centrum van Rotterdam binnengehaald door burgemeester Ahmed Aboutaleb, familieleden, collega’s en oud-mariniers. Ze mochten op het Schouwburgplein de felbegeerde baret voor het eerst opzetten. Voor eerdere lichtingen eindigde de opleiding op de Van Ghentkazerne 5 kilometer verderop.
  • Ministerie van Defensie
  • http://www.defensie.nl
  • persvoorlichting@mindef.nl
  • http://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2014/07/11/%E2%80%98zwaarbevochten%E2%80%99-baretten-voor-elitetroepen

De militairen begonnen als leerling Veiligheid en Vakmanschap in de richting grondoptreden en mogen zich nu dus marinier noemen. Met de baretuitreiking eindigde een loodzware periode van 17 weken. Het slotstuk vormde de extreem veeleisende eindoefening. Daarin werden alle fysieke, militaire, tactische en amfibische vaardigheden in de praktijk gebracht. De aspirant-mariniers legden met bepakking in 5 dagen ongeveer 120 kilometer te voet af.

Langere tijd inzetbaar

Het Korps Mariniers is snel inzetbaar en veelzijdig. Het is gespecialiseerd in het uitvoeren van maritiem-expeditionaire operaties met lichte amfibische infanterie-eenheden. De zeesoldaten zijn voor langere tijd inzetbaar, onder alle klimatologische en geografische omstandigheden.

Roosendaal

Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp zwaaide vandaag in Roosendaal alle lof toe aan de 19 cursisten die hun groene baret ontvingen. De militairen rondden de 8-weekse Elementaire Commando Opleiding af, 24 collega’s vielen tijdens het traject uit. “Als Commandant der Strijdkrachten heb ik altijd commando’s nodig”, zei Middendorp op de Engelbrecht van Nassaukazerne, de thuisbasis van het Korps Commandotroepen (KCT). “Ik zet u in voor die speciale opdrachten die niemand anders kan. U kunt die verkenningen uitvoeren die de cruciale informatie opleveren voor het werk van uzelf én anderen. U kunt in het allerhoogste geweldsspectrum optreden. Mannen, u heeft de groene baret met recht verdiend!”

In augustus beginnen de nieuwe commando’s aan de 1 jaar durende Voortgezette Commando Opleiding (VCO). Daar leren ze alle basis skills en drills om als commando speciale operaties aan de slag te kunnen. Eenmaal paraat volgen nog meer relevante opleidingen.

Taken KCT

Het KCT heeft als taak het voorbereiden en uitvoeren van speciale operaties voor verdedigings- en crisisbeheersingstaken van de NAVO. Commando’s opereren vooral in gebieden die niet onder controle zijn van eigen eenheden. Het gaat om missies met een strategisch of operationeel belang. De hoofdtaken van het KCT zijn speciale verkenningen, offensieve acties zoals hinderlagen, sabotage en doelaanwijzing en militaire assistentie (ondersteuning om bondgenoten of groeperingen te trainen en adviseren).

Rode baretten

Vorige week werden er ook al baretten uitgereikt. Dit keer waren ze rood van kleur en bestemd voor ongeveer 150 infanteristen van 11 Luchtmobiele Brigade op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De militairen hadden een van de zwaarste militaire opleidingen in Nederland met succes afgerond. 20 van hen stappen volgende maand over naar het KCT.

Net als bij de opleiding tot marinier of commando is ook het halen van een rode baret geen vanzelfsprekendheid. Niet alleen vanwege de zware fysieke, maar ook door de mentale eisen is het uitvalpercentage hoog.

11 Luchtmobiele Brigade telt 2.500 militairen. Die zijn sinds de oprichting in 1992 ingezet voor missies in Afghanistan, Bosnië, Congo, Cyprus, Ethiopië, Irak, Kosovo, Macedonië en nu in Mali.

Over Content Editor V

Content editor of PressCenter website.

Schrijf Uw Reactie

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Kies de person met
de hand omhoog *

Scroll To Top